Учен от БАН: Българската ваксина ще бъде уникална и 100% безопасна

2
"Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма", уточнява проф. Петрова
"Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма", уточнява проф. Петрова Видео: Bulgaria ON AIR

Някои страни в Европа, сред които и България, преустановиха ваксинацията с AstraZeneca заради смъртни случаи с ваксинирани. На този фон производителите на ваксини по света все още търсят формула, която да се справи с различните мутации на коронавируса

"Pfizer и Moderna са ефективни срещу британския щам, но не толкова срещу южноафриканския. Сега се разработва така наречената бустерна ваксина с подобрения спрямо новите мутации. Moderna е почти готова да я въведе в производство. Добре е да се заложи на векторните ваксини и на тези с информационно ДНК. AstraZeneca беше спряна заради недоизяснените странични ефекти, но ако трябва да разглеждаме ефектите спрямо ползите, сме съгласни с държавите, които продължиха ваксинацията", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

Тя коментира и разработката на българска ваксина срещу Ковид-19.

"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна", добави микробиологът.

По думите ѝ в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв.

"Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института "Луи Пастьор", от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш - в БАН", каза проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари