Дронове сменят алпинисти при проверка на мостове и централи у нас

0
"С безпилотните летателни апарати, конструирани при нас, могат да се обследват слънчеви централи, ветрогенератори, високи мостове вместо да се използват алпинисти", обясни проф.Желев
"С безпилотните летателни апарати, конструирани при нас, могат да се обследват слънчеви централи, ветрогенератори, високи мостове вместо да се използват алпинисти", обясни проф.Желев Снимка: Велислав Николов

Институтът за космически изследвания показа тренажор в Деня на авиацията

Дронове, предвидени за заснемане на земната повърхност, показаха в Деня на авиацията в Института за космически изследвания и технологии на БАН, информира "24 часа"

"С безпилотните летателни апарати, конструирани при нас, могат да се обследват слънчеви централи, ветрогенератори, високи мостове вместо да се използват алпинисти", обясни директорът проф. Георги Желев. В Деня на отворените врати гостите разгледаха два вида дронове - като самолети и приличащи на хеликоптер. Именно коптерните дронове могат да стоят дълго време на едно място, затова се използват за обследвания. Учените показаха и стационарен учебен тренажор, на който обучават дистанционни пилоти. "Прилича на диспечерски пункт на летище. “Може да създаваме различни сценарии за полета. Управлението на самолета е подобно на F-16”, обясни проф. Димо Зафиров.

“Един от основните пробиви на института са дозиметрите “Люлин”, които летят около Марс и мерят радиацията. Все повече използваме всички сппътници, които провеждат мониторингови изследвания на Земята, за определяне на състоянието на посевите, добивите и т.н. Създават се нови материали, които могат да бъдат внедрени в медицината за стави и импланти”, обобщи част от работата на института проф. Желев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари