Учебната година в Румъния започва на 14 септември - присъствено

0
Решението дали учениците ще ходят на училище или ще учат онлайн ще се взема за всяко училище поотделно на окръжно ниво по предложение на Училищния инспекторат
Решението дали учениците ще ходят на училище или ще учат онлайн ще се взема за всяко училище поотделно на окръжно ниво по предложение на Училищния инспекторат

Румънският президент Клаус Йоханис съобщи днес, че новата учебна година ще започне на 14 септември, а за мнозинството от учениците това означава, че ще посещават физически учебните заведения, съобщава телевизия Диджи 24, цитирана от "24 часа"

Той добави обаче, че решението ще бъде взето на местно ниво в зависимост от ситуацията в съответното населено място.

"Първото важно нещо за учениците и родителите - на 14 септември започва новата учебна година в предуниверситетското обучение. За мнозинството от учениците това означава, че ще ходят действително, физически, на училище", заяви Йоханис.

Той добави, че предвид ефектите от пандемията се предвиждат три сценария според броя на болните в съответното населено място: "зелен" - при по-малко от един на хиляда заразени с Ковид-19 през последните 14 дни; "жълт" - между 1 и 3 на хиляда; и "червен" - над 3 болни на хиляда жители.

Президентът отбеляза, че в момента Букурещ, както и повечето населени места в страната, се вписват в "зеления сценарий". Само 50 населени места в Румъния се вписват в "червения сценраий", а неколкостотин - в "жълтия".

"Решението дали учениците ще ходят на училище или ще учат онлайн ще се взема за всяко училище поотделно на окръжно ниво по предложение на Училищния инспекторат", посочи Йоханис, като отбеляза, че тези сценарии ще се актуализират постоянно от гледна точка на развитието на епидемиологичната ситуация.

Същевременно той допусна, че ако има много случаи на Ковид-19 в периода около 14 септември, началото на учебната година може да се отложи, предаде Аджерпрес.

Държавният глава участва днес в заседание с премиера Лудовик Орбан, вицепремиера Ралука Туркан и министрите на образованието, здравеопазването, вътрешните работи, финансите и други, по темата за образованието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари