Убиецът на Андрей Монов излиза предсрочно от затвора

0
Софийският апелативен съд реши да прекрати предсрочно 20-годишната присъда на Джок Полфрийман
Софийският апелативен съд реши да прекрати предсрочно 20-годишната присъда на Джок Полфрийман Снимка: БГНЕС

След 12 години в затвора австралиецът Джок Полфрийман излиза на свобода. 

Софийският апелативен съд реши да прекрати предсрочно 20-годишната присъда на убиеца на студента Андрей Монов, съобщи "lex.bg" в четвъртък. 

На Джок Полфрийман му оставаха да изтърпи още 6 години и 6 месеца от присъдата. Решението на въззивния съд идва два месеца, след като Софийският градски съд отказа да освободи австралиеца, като прецени, че той все още не се е поправил. Тогава бившият шеф на затвора в София Десислав Трайков каза, че Полфрийман е многократно наказван за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение. Според осъдения обаче това не било вярно. По негови думи той не е имал наказания за физическа агресия, но ако се натъквал на проблем, пускал жалби. Освен това Полфрийман изрази съжаление за убийството на Андрей Монов през 2007 г.

Пред „Лекс“ адвокат Калин Ангелов, който защитава австралиеца, коментира, че съдът е приел, че осъденият е изпълнил всички поставени изисквания и всичко, което е показал през годините в затвора, говори в негова полза. От САС съобщиха, че те ще бъдат публикувани, след като бъде изготвен протокол от заседанието.

Джок Полфрийман е в ареста от 2007 г., след като намушка с нож фатално студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев. През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно го осъди на 20 години затвор. В затвора той стана председател на затворническо сдружение, което се бори за правата на лишените от свобода. Преди 6 години пък австралийските власти поискаха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, но главният прокурор Сотир Цацаров отказа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари