Циганско джамборе на Бачковския манастир

1
Циганско джамборе на Бачковския манастир
Видео: БГНЕС

Всяка година на Успение Богородично по стар стил Бачковската обител и съседните й поляни стават сцена на традиционния събор на роми - християни от Южна България, съобщи "БГНЕС".

Доскоро лицето на този празник и разпознаваемата им емблема бяха дебютантките - младите момичета, представяни за първи път на пазара за булки. Това е традиция на калайджиите, която тази година пострада сериозно от кризата. Ромите идват предишния ден, преспиват край манастира и на другия ден се веселят.

Дошли са и малко калайджии, но нито ищахът е бил същият като минали години, нито цената на булките е била особено висока. Кризата ги удари. А някои от тях са и заети, защото продават родопски автентични носии и тъкани на пазара в Асеновград. С това им плащат родопчани за калайдисването, това продават те, за да си изкарват хляба. Каквито и да са причините, тазгодишният ромски събор мина без нагиздените и избелени млади момичета, които са любопитна гледка.

Затова пък веселбата на другите вървеше с пълна сила. Обичаят да се събират тук привлича най-вече роми от пловдивските села. Доста от тях минаха и през църквата, помолиха се на Чудотворната икона на Света Богородица. Те са християни, но не са много православните сред тях. Евангелските църкви привлякоха повечето. Това не им пречи, обаче, на празника да идват тук.

И на празник, като на празник. Скарите димят, бирата се лее, музиката гърми и отеква в планината, повечето от съборяните са привлечени от конкурса за танци, други се наслаждават на сенките в планината, трети просто спят на земята, уморени от веселбата.

Полиция, пожарна и Спешна помощ са на мястото на веселбата, но не са имали никаква сериозна работа. Празник е. След него обикновено предстои голямото чистене на боклуци, без които не минава нито една година. Но…това вече е друга тема.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари