Циганка отглежда четири деца в барака с прасе

0
Циганка отглежда четири деца в барака с прасе
Снимка: Монитор

Млада майка отглежда четирите си деца заедно с малко прасенце в къща с една стая на брега на река Банщица край Кюстендил. Това е само една от стотиците незаконни бараки на роми, които са изникнали като гъби край водоема. Ежедневно най-бедните жители на многолюдния ромски квартал застрояват нови подобия на къщи и тоалетни. При по-силни дъждове постройките на практика може да бъдат отнесени, а за условията, при които растат невръстните ромчета, е страшно дори да се говори.

Снимайте ни, бе, снимайте! Да видите как живеем без пари”, крещяха група разгневени роми на минаващите репортери. Други казаха, че никой не може да им попречи да си направят покрив над главата.

Ние ще си строим където искаме. Като държавата не ни дава жилища, какво да правим”, каза друг възрастен мъж от гетото.

В общинския съвет на Кюстендил отдавна върви дискусия за решаване на проблема. Съветникът Боян Владимиров поиска по-строг контрол върху незаконното строителство в ромския квартал “Изток” в града.

“През последните 10 - 15 дни наблюдавам строеж на къща в района на Завода за кухненско обзавеждане. Контролът върху това строителство е в юрисдикцията на общината. Проблемът е сериозен, очаква се да се прави УПИ. Настоявам за строги санкции, в противен случай чувството за безнаказаност ще мотивира и други да строят незаконни къщи”, каза Боян Владимиров.

Неговите предложения са общинското предприятие “Охрана” да уведомява градската управа на Кюстендил за подобно строителство.

Много често незаконни къщи се правят на общинска собственост. ОП “Охрана” има добри практики, мога да посоча движението на каруците при черешобер. Мисля, че при добра организация може да се предотврати това строителство”, уточни съветникът.

Според него много по-безболезнено е да се прекрати строеж в началото му, при поставяне на основите, отколкото когато е в готов вид.

Не да се чудим после как да го узаконяваме или да събаряме постройката”, коментира съветникът. По негови изчисления броят на такива постройки надхвърля 160. Официална статистика обаче до този момент не е изнесена.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари