Творци от 4 държави свиват "Гнезда" в рамките на "Ломея 2014"

0
Творци от 4 държави свиват "Гнезда" в рамките на "Ломея 2014"
Снимка: Топ новини

15-то издание на Международния Симпозиум за Съвременно Изкуство Ломея 2014 стартира Дирекцията на природен парк "Русенски Лом" към Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

Мотото на форума през тази година е "Гнезда". Организаторите и участниците разясниха, че това е отнесено, както към животинския свят, така и към представата за дом и семейство при хората. Известно е, че много от птиците и дивите животни винаги се връщат в своя дом, дори и когато сезонно мигрират.

"Тази привързаност при човеците се изразява по друг начин и в съвремието понякога се деформира. В дивия свят привързаността сякаш е по-ярко изразена. Този проблем особено точно може да се проследи в природния парк "Русенски Лом", където и селата и животинския свят са едни своеобразни гнезда приели в себе си и природата и хората", споделиха от дирекцията на парка.

Симпозиумът вече започна, като до 1 септември на територията на ПП "Русенски Лом" своите идеи по темата за гнездата ще разработват Георги и Таня Пасеви от Русе, Емине Садкъ от Исперих, Маркос Видал от Испания, Некел Шолтус от Люксембург, Яна Куновска от Македония, "съншайнърсите" Виктория Георгиева – Маус и Николай Божинов – Никкалай, както и Фронсоаз Род от Франция.

По традиция куратори на събитието са Пенка Минчева и Димитър Грозданов. Събитието се финансира по проект "Дейности по устойчиво управление на Природен парк "Русенски Лом".

Програма:

22, 23 август (Петък, събота) – Пристигане и настаняване

23 (събота) – 14:00 ч. – Разглеждане на Природозащитен център Ломовете в с. Нисово и маршрут Природозащитен център Ломоветедо Големият Нисовски скален манастир „Св.Св. Константин и Елена”

24 август (неделя) – 9:00 ч. – Разглеждане района на с. Божичен

25 август (понеделник) – 10:30ч. – Пресконференция в дирекцията на Природен Парк „Русенски Лом“ в Русе

26 август (вторник) – 11.00ч – Посещение на НАР Ивановски скални църкви и Средновековен град Червен

26 – 29 август (от вторник до петък) – Творчески процес и вечерни презентации

30 август (събота) – 9:30 ч. – 14:00 ч. – Изложба в природата в района на с. Божичен

9:30 ч. - Отпътуване на автобус от Голяма изложбена зала на ул. Борисова; 10:30 ч.–Пускане на свобода на птици отгледани в спасителен център Стара Загора; 11:00 ч. – Откриване на изложбата в природата; 14:00 ч. – Отпътуване на автобусът от Божичен

31 август (неделя) – 18:00 ч. – Откриване на изложбата в Градска Галерия Русе (вечеря)

1 септември (понеделник) – Отпътуване на участниците

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари