Творци в Италия представиха житен макет на базиликата "Св. София"

0
Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще се включи в шествието в Озимо
Столичният кмет Йорданка Фандъкова ще се включи в шествието в Озимо Снимка: 24 часа

Макет от над 3 милиона житни класа на базиликата “Св. София” сътвориха италианци, съобщи 24 часа.

Той е 5 на 3 м и с височина 3,5 м, а в изработването му са участвали над 200 жители на Озимо. Копието на храма, дал името на София, е атракцията на италианския фестивал La fesata del Covo, а столичният кмет Йорданка Фандъкова ще се включи в шествието в Озимо.

През 2015 г. организационният комитет на фестивала решава да бъде направен макет на “Св. София”. От 1939 г. жителите на Озимо изработват от житни класове макети с религиозно съдържание.

Традицията придобива международно значение и има умалени копия на “Св. Петър” в Рим, “Сантяго де Компостела” в Испания, “Василий Блажени” в Москва, “Сакре Кьор” в Париж и други.

В неделя вечерта макетът на “Св. София” трябваше да премине по улиците на града с чудотоворна икона на Света Богородица, а монсеньор Христо Пройков от католическата църква в България да изнесе служба в местния храм.

Копието ще пристигне в София за празника на града - 17 септември. “Благодаря на гражданите на Озимо, че избраха “Св. София” и чрез изкуството популяризират София.Това е чест за нас и възможност за още по-активен културен диалог”, каза Фандъкова на среща с кмета на града Симоне Пунялони.

Те подписаха меморандум за сътрудничество в културата, туризма и младежките политики. Фандъкова представи възможностите за инвестиции в София с проекти за възстановяване на минералните бани.

В срещите участваха посланикът ни в Италия Марин Райков и шефката на комисията по култура и образование в СОС Малина Едрева. Фандъкова напомни, че със съдействието на регион Марке преди години софиянци видяха творбата на Рафаело “Св. Екатерина Александрийска”.

Тя се срещна и с българската общност.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари