Творби на автори от 29 държави участват в конкурса за екслибрис в Русе

0

Приключи срокът за получаване на творби за конкурса „Ex Libris – Ex Piscatibus“ 2022

362 творби на 243 участници от 29 държави (Турция, България, Полша, Китай, Аржентина, Мексико, Черна гора, Казахстан и др.) ще се състезават за Голямата награда на ХVІІІ издание на Международния конкурс за екслибрис „Ex Libris – Ex Piscatibus“ 2022, организиран от Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе. Доайен сред участниците тази година е Дьорд Борос - унгарец по произход, роден през 1934 г., който участва в конкурса от 2014 г. досега. Най-младата художничка се включва във форума за втори път. Тя е родена през 2015 г. и се казва Магдалена Александрова.

Темата на осемнадесетото издание на конкурса - Ex Libris – Ex Piscatibus, предизвиква творците да интерпретират образа на рибата, който може да ни отведе къде ли не! От приказки за рибаря и златната рибка, през фантастични разкази за кита, погълнал светове и митовете за дълбоките подводни царства на Посейдон и следовника му Нептун. През литературните класики за капитани, старци и морета ще се озовем при многообразието от лирични метафори на поетите...

Събитието има състезателен характер. Надпреварата е отворена за творци от всички националности, без възрастови ограничения. Участниците са разделени в три категории – за деца и ученици до 14 г., младежи между 14 и 26 години и лица над 26 години.

Церемонията по награждаването на отличените ще се състои през месец ноември т. г. По време на събитието ще бъде открита изложба с творбите на участниците във форума.

ХVІІІ издание на Международния конкурс за екслибрис „Ex Libris – Ex Piscatibus“ 2022 се посвещава на обявената от Общото събрание на ООН 2022 г. за Международна година на занаятчийския риболов и аквакултурата. За поредна година той се организира под патронажа и с финансовата подкрепа на Министeрството на културата. Финансово подпомагане предоставя и Община Русе.

Всички получени екслибриси са дигитализирани и са достъпни през уебсайта на Библиотеката. Всяка година се отпечатва цветен двуезичен каталог с творби на участниците в международния конкурс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари