Турция призова ЕС да поеме отговорност за бежанците

0
С тъга наблюдаваме отношението към имигрантите в Беломорието и Средиземно море и как човечеството не им оказва хуманитарна подкрепа, отбеляза Фуат Октай
С тъга наблюдаваме отношението към имигрантите в Беломорието и Средиземно море и как човечеството не им оказва хуманитарна подкрепа, отбеляза Фуат Октай Снимка: ЕПА / БГНЕС

С тъга наблюдаваме отношението към имигрантите в Беломорието и Средиземно море и как човечеството не им оказва хуманитарна подкрепа, отбеляза Фуат Октай

Вицепрезидентът на Турция призова Европейския съюз да отвори легални коридори за миграция за сирийските бежанци и да изпълни принципа за справедливи ангажимент и отговорност към тях.

Фуат Октай призова държавите членки на ЕС да активират механизма за доброволен хуманитарен прием с конкретни ангажименти и да увеличат квотите за прием на бежанци, предава БГНЕС.

Той направи тези коментари по време на церемонията по подписване на Споразумението за подфинансиране на местните общини като част от програмата за финансова помощ на ЕС за бежанци в Турция в международния конгресен и изложбен център в Анкара.

Октай заяви, че близо 4 милиона сирийски бежанци, бягащи от терора и войната в Сирия, са намерили убежище в Турция.

В момента Турция предоставя помощ и закрила на 9 милиона мигранти, включително вътрешно разселени хора в границите на Сирия, каза Октай.

"С тъга наблюдаваме отношението към имигрантите в Беломорието и Средиземно море и как човечеството не им оказва хуманитарна подкрепа", отбеляза той.

Октай обвини ЕС и ООН, че са наблюдатели на тази човешка трагедия и не са предприели необходимите стъпки.

"Политиката, която позволява на всички, търсещи убежище и бежанци да влизат в Турция, но никога да не могат да я напуснат, не е нито устойчива, нито хуманна", добави той.

Турция е ключов транзитен пункт за търсещите убежище, целящи да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено онези, които бягат от война и преследване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари