Меморандум между Гърция и Турция свали напрежението

0
Двете страни ще избягват напрежението по въздух и вода
Двете страни ще избягват напрежението по въздух и вода Снимка: БГНЕС

Двете страни ще избягват напрежението по въздух и вода

Мораториум в Егейско море - споразумение от 9 точки за избягване на напрежение във въздух и вода, бе подписан от министрите на отбраната на Гърция Никос Дендиас и турския му колега Яшар Гюлер след срещата Мицотакис - Ердоган за поддържане на "добрия климат" в Егейско море.

Освен добрата атмосфера и избягването от страна на турския президент на военната реторика от предишни времена, както оценяват дипломатическите анализатори, подписаните двустранни споразумения и меморандуми за сътрудничество, т.е. въпросите на "ниската политика", потвърждават "мораториума" между двете страни, но те по същество проправят пътя за разрешаване на силно политически въпроси между Гърция и Турция във време, което все още не е определено.

Още вчера в кръгове на Министерството на външните работи и на отбраната се говореше, че се готви за следващия ден, при строгите правила, дадени от правителството. През следващите месеци предстоят няколко срещи на външните министри на двете страни, както и посещение на министъра на отбраната Никос Дендиас в Анкара, за да се уточнят подробностите около това, което премиерът Мицотакис ще обсъди с турския президент Ердоган на следващата им среща в Турция през април или май, предаде Bulgaria ON AIR.

Вчерашната среща на министрите на отбраната на двете страни и договореното на срещата за мерките за изграждане на доверие преди около месец в Анкара са били ратифицирани. Според информацията са взети мерки за поддържане на добрия климат, който съществува днес в Егейско море. Трябва да се отбележи, че финансовата печалба от деветте месеца затишие в морето и във въздуха надхвърля 100 милиона евро, само в гориво.

По-конкретно се реши следното:

  • Дистанция на безопасност между военните кораби на двете страни в Егейско море.
  • Бойните самолети не трябва да безпокоят военните кораби по никакъв начин.
  • Военни кораби за избягване на опасни маневри.
  • Намаляване колкото е възможно повече на NAVTEXs, които са дълги и покриват много големи площи.
  • Намаляване на SubNOTAM за подводници, които са с голяма продължителност и покриват много големи подводни площи.
  • Радарите на оръжейните системи на двете страни не трябва да блокират бойните кораби.
  • За да се избегнат всякакви „инциденти“ във въздуха между бойните самолети на двете страни, ще бъде открита директна линия за комуникация между щабовете в Ескишехир и Лариса.
  • По време на полетите на бойната авиация на двете страни едната страна не трябва да разпознава другата страна като „вражеска авиация“.
  • Упълномощаване на регионалните командири да се справят с потенциални военни гранични инциденти на Еврос, преди те да ескалират.

Едно от най-важните споразумения, които бяха подписани вчера, беше това за визите. И това, защото за да продължи напред Атина получи зелена светлина от ЕС, който по този начин се оценява като отворил вратата за присъединяването на Турция към Европа.

Атина и Анкара инвестират много в поддържането на климата на спокойствие и поради тази причина, Мицотакис и Ердоган са инструктирали своите правителства всяко изявление относно гръцко-турските отношения да преминава през външните министри на двете страни, така че да се сведе до минимум рискът от нарушаване на добрия климат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари