Реджеп Ердоган пристигна в Атина, за да обърне "нова страница" с Гърция

0
Турският президент очаква да подпише декларация за двустранно приятелство с Гърция
Турският президент очаква да подпише декларация за двустранно приятелство с Гърция Снимка: Реджеп Ердоган / Facebook

Турският президент очаква да подпише декларация за двустранно приятелство с Гърция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пристига в Атина в четвъртък (7 декември) на внимателно наблюдавано посещение, определяно като опит за „нова глава“ между съюзниците от НАТО и историческите съперници след години на напрежение.

Очаква се на срещи с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу пламенният турски лидер да обсъди търговията, регионалните въпроси и вечно трънливия въпрос за миграцията.

В интервю за гръцкия всекидневник „Катимерини“ ден преди петчасовото си посещение в четвъртък, Ердоган каза, че се стреми към „нова глава“ в отношенията на базата на принципа „всички печелят“, предаде EURACTIV.

Анкара служи като опора на миграцията след сделката с Европейския съюз от 2016 г., която Мицотакис и други лидери на ЕС се надяват да актуализират.

Делегацията от дипломати, придружаващи Ердоган, ще обсъждат с гръцките си колеги дългогодишния въпрос за гръцко-турските териториални спорове в Егейско море.

Ердоган постави под съмнение вековни договори, които определят суверенитета на Егейско море, а турски и гръцки бойни самолети редовно участват в симулирани въздушни боеве в спорно въздушно пространство.

Откриването на въглеводородни ресурси в източното Средиземноморие допълнително усложни връзките, а Анкара разгневи Атина през 2019 г., като подписа спорна сделка за морска зона с Либия.

Отношенията се влошиха допълнително през следващите две години, което накара Мицотакис да обяви военно струпване на военноморско и военновъздушно оборудване и да подпише споразумения за отбрана с Франция и Съединените щати.

През 2020 г. Атина се оплака, че Ердоган насърчава хиляди мигранти да преминат границата с Гърция, причинявайки сблъсъци с граничната охрана.

Тогава този ход беше тълкуван като опит на Турция да привлече вниманието на ЕС към милионите търсещи убежище в Турция.

Ердоган започна да използва все по-подстрекателна реторика спрямо Гърция, често във връзка с предизборните си кампании.

Миналата година той обвини Гърция в „окупация“ на островите в Егейско море и заплаши: „Може да дойдем внезапно някоя вечер.“

Но отношенията се подобриха от февруари, когато Гърция изпрати спасители и помощ в Турция след мощно земетресение, при което загинаха най-малко 50 000 души.

„Ние не ви заплашваме“

Говорейки пред „Катимерини“ в сряда, турският лидер каза, че комуникационните канали с Гърция са били „съживени“ и че очаква с нетърпение да подпише декларация за двустранно приятелство с Гърция в четвъртък.

„Кириакос, приятелю, ние не те заплашваме, ако ти не ни заплашваш“, каза Ердоган.

„Ако различията се разрешават чрез диалог и се намери обща основа, това е в полза на всички“, добави той.

Мицотакис, консервативният премиер, който спечели втори четиригодишен мандат през юни, също показа готовност да намали напрежението с Анкара.

Двамата лидери се срещнаха през септември в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН.

За последно Ердоган беше в Атина през 2017 г., когато се срещна с левия предшественик на Мицотакис Алексис Ципрас.

Без да заобикаля „големите териториални спорове“, които отдавна съществуват между съюзниците от НАТО, Мицотакис предпочита разрешаването на различията в Международния съд в Хага.

„Важно е разногласията да не водят до кризи“ и „всяка възможност за диалог – като много важната среща на 7 декември, ни води напред“, каза говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис пред държавната телевизия ERT тази седмица.

Гръцки и турски министри ще проведат среща на Висшия съвет за сътрудничество, двустранен орган, който последно се събра през 2016 г.

Дипломатически източник нарече това „положителна стъпка“ в сближаването.

„Диалогът е единственият инструмент за разработване на пътна карта за разделяне на водите в Егейско море“, каза пред Франс прес Антония Зерваки, асистент по международни отношения в Атинския университет.

Гръцкият министър на миграцията Димитрис Кайридис тази седмица съобщи, че бреговата охрана на двете страни си е сътрудничила гладко за миграцията през последните месеци.

Той не изключи споразумение с Анкара за разполагане на турски офицер на гръцкия остров Лесбос и гръцки офицер в западното турско пристанище Измир.

Войната Израел-Хамас

Очаква се по време на разговорите в четвъртък да бъде обсъдена и войната между Израел и Хамас, за която Ердоган не показа никакви признаци да изостави подкрепата си за бойците на Хамас.

За разлика от него, Мицотакис направи ясно разграничение между Хамас и палестинския народ, заявявайки, че Израел е претърпял „свирепа терористична атака“ на 7 октомври, при която загинаха 1200 души, предимно цивилни, и бяха взети около 240 заложници, според израелски официални лица.

Израел се зарече да унищожи Хамас след най-смъртоносната атака на своята история и започна ответна военна кампания, при която загинаха повече от 16 000 души в Газа, основно цивилни, според властите на Хамас на територията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари