Турция и Израел се опитват да загърбят годините на напрежение

0
Президентите на двете държави ще се опитат да стоплят отношенията си на среща днес
Президентите на двете държави ще се опитат да стоплят отношенията си на среща днес Снимка: iStock

Президентите на двете държави ще се опитат да стоплят отношенията си

Израелският президент Исак Херцог ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в президентския дворец в Анкара в сряда (9 март), в опит да възстанови връзките между двете страни. Херцог е първият израелски лидер, който посещава Турция от 2008 г., отбелязва EURACTIV

Двете страни си размениха обвинения за израелската окупация на палестински територии и подкрепата на Анкара за войнстващата ислямистка групировка „Хамас“, която управлява Газа. Дипломатическите връзки бяха прекъснати през 2018 г., когато двете страни изгониха посланиците.

Усилията на Турция да възстанови прекъснатите си отношения в Близкия изток накараха Ердоган да обяви през януари, че е поканил израелския президент Исак Херцог за преговори в сряда, които според двете страни са насочени към търсене на начини за задълбочаване на сътрудничеството.

Ердоган каза, че визитата ще предвещава „нова ера“ и че двете страни могат да работят заедно за пренос на израелски природен газ до Европа. Той възроди идеята, която бе предложена за първи път преди повече от 20 години.

Ръководителят на израелската фирма, изпомпваща газ от гигантско находище в източното Средиземноморие, каза, че неговата компания можа да прави доставки за Турция, ако тя осигури инфраструктура, въпреки че не коментира по-амбициозната идея на Ердоган да я свърже с Европа.

Предишните планове предвиждаха газопровод, свързващ газовите находища в израелските води с Гърция.

„Нашата позиция винаги е била ясна. Ако искаш газ, чудесно. Ние сме готови да дадем. Вие построите тръбопровода до нас и ние ще доставяме газ“, коментира Йоси Абу, главен изпълнителен директор на NewMed Energy, по време на инвеститорска конференция преди две седмици.

Доставката на газ от Средиземно море може да облекчи зависимостта на Европа от руския газ. Плановете за подводен тръбопровод от източното Средиземноморие до Европа, с изключение на Турция, спряха, след като Съединените щати през януари изразиха опасения за този план.

Турция внася по-голямата част от енергията си, но обяви, че е открила 540 милиарда кубически метра природен газ в Черно море и се надява да го добие през следващата година.

Напрегнато десетилетие

Въпреки че постът му е до голяма степен церемониален и всякакви конкретни стъпки към сближаване ще изискват одобрение от премиера Нафтали Бенет, посещението на Херцог бележи значително размразяване на отношенията.

Последното посещение на израелски президент в Турция беше през 2007 г., а последното пътуване на министър-председател беше през следващата година. Ердоган и Бенет разговаряха през ноември, което беше първият разговор от години.

Отношенията се влошиха през 2010 г., когато израелските командоси, който бяха наложили морска блокада на Газа, убиха 10 турски активисти по време на нападение срещу кораба „Мави Мармара“, която превозваше помощ за анклава.

През годините на враждебност страните продължават да поддържат търговията, която възлиза на 6,7 милиарда долара през 2021 г., спрямо 5 милиарда долара през 2019 и 2020 г., според официалните данни.

В Турция живеят няколко висши членове на „Хамас“, който Съединените щати и Европейският съюз определиха като терористична организация. Въпреки видимото смекчаване на критиките си към Израел преди посещението на Херцог, Турция изключи възможността да изостави ангажимента си да подкрепя палестинската държавност.

Сами Абу Зухри, политически служител на „Хамас“ в Турция, каза пред Ройтерс, че връзките между групировката и Анкара са „стабилни“ и че съобщенията в медиите, че Турция притиска групировката да овладее критиките си към Израел, са „неоснователни и неверни“.

Хронология на трудна връзка

Май 2010 г. – Израелските командоси убиха девет турски активисти при нападение на кораба „Мави Мармара“, която превозваше помощ към Газа. Те бяха наложили морска блокада на управляваната от „Хамас“ палестинска територия. Десетият активист, ранен при инцидента, почина през 2014 г. след години в кома.

Септември 2011 г. – Анкара намали дипломатическото присъствие на Израел в Турция до ниво втори секретар, като на практика експулсира израелските дипломати след публикуването на доклад на ООН за нападението.

Март 2013 г. – В телефонно обаждане до Ердоган, по инициатива на президента на САЩ Барак Обама, тогавашният премиер на Израел Бенямин Нетаняху се извини на Турция за грешки, които може да са довели до смъртта на активистите на „Мави Мармара“.

Декември 2015 г. – Израел и Турция постигнаха предварително споразумение за нормализиране на отношенията, включително връщането на посланици.

Юни 2016 г. – Двете страни подписаха споразумение за възстановяване на връзките след шестгодишния разрив, като официализираха споразумение, което тогавашният генерален секретар на ООН Бан Ки-мун каза, че изпраща „сигнал с надежда“ за регионална стабилност.

Ноември 2016 г. – Ердоган назначи нов посланик в Израел, отвръщайки на хода на израелците, като допълнителна стъпка към възстановяване на дипломатическите отношения.

Юни 2017 г. – Министърът на финансите на Турция каза, че Израел е изплатил обща компенсация от 20 милиона долара на семействата на жертвите на израелската атака срещу хуманитарната флотилия.

Май 2018 г. – Турция и Израел експулсираха взаимно висши дипломати в спор заради убийството от израелските сили на 60 палестинци по време на протести на границата с Газа срещу отварянето на посолството на САЩ в Йерусалим. Ердоган определи кръвопролитието като геноцид и нарече Израел терористична държава.

Декември 2019 г. – Израел се противопостави на споразумение, подписано предишния месец между Либия и Турция, което очертава морските граници в източната част на Средиземно море. Израел, Гърция и Кипър подписваха споразумение на следващия месец за изграждане на тръбопровод за пренос на природен газ до Европа, проект, срещу който Турция се противопостави и който по-късно беше спрян.

Ноември 2021 г. – Турция освободи израелска двойка, която беше арестувана докато снимаше резиденцията на Ердоган в Истанбул и бе обвинена в шпионаж. Това твърдение беше отхвърлено от Израел. Израелският премиер Нафтали Бенет по-късно разговаря с Ердоган, което бе първият разговор между турски и израелски лидер от 2013 г.

Февруари 2022 г. – Ердоган каза, че Турция и Израел могат да работят заедно за пренос на израелски природен газ до Европа и двете страни ще обсъдят енергийното сътрудничество по време на разговорите през март.

Февруари 2022 г. – Външният министър Мевлют Чавушоглу каза преди посещението на Херцог, че Турция няма да обърне гръб на ангажимента си към палестинска държава, за да посредничи в по-тесни връзки с Израел.

Март 2022 г. – Турция и Израел заявиха, че техните президенти ще обсъдят стъпки за подобряване на сътрудничеството и преглед на двустранните връзки по време на посещението на Херцог.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари