Реджеп Ердоган: Израел атакува не само жени и деца в Газа, но и журналисти

0
Защо не публикуват заглавия за убитите журналисти?, пита турският президент
Защо не публикуват заглавия за убитите журналисти?, пита турският президент Снимка: БТА

Защо не публикуват заглавия за убитите журналисти?, пита турският президент

Израел атакува не само жени и деца в Газа, но и журналисти, които се опитват да работят при трудни условия, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Анадолската агенция (АА), цитирана от БТА.

Международните организации са отговорни за неспособността на света да установи световен мир и сигурност и да разреши проблемите, каза Ердоган в обръщение към Световния форум на турската радиотелевизионна компания ТРТ 2023 в Истанбул.

„Световните медийни картели се опитват да прикрият бруталността в Газа и да легитимират избиването на журналисти под предлога „Хамас, добави той, имайки предвид атаките на Израел срещу Газа от 7 октомври насам, които взеха над 17 000 живота, повечето от тях жени и деца.

„Всеки ден журналист бива убиван, но от институциите, които от години проповядват свободата на печата, чуваме само мълчание“, каза той.

Поздравявайки турските медии за точните репортажи от Газа, които показват на света реалните условия там под смъртоносна обсада, Ердоган каза: „Бих искал да поздравя ТРТ, Анадолската агенция и другите ни медийни институции, които отвориха жизненоважен коридор от Газа към света.”

Над 70 журналисти бяха убити в Газа, каза Ердоган и добави: „Къде са медиите със световна известност? Защо не публикуват заглавия за убитите журналисти?“

Ердоган припомни, че Израел е убил журналист, работещ за Анадолската агенция като оператор на свободна практика от Газа, а също така е била счупена видеокамерата на журналист от ТРТ Нюз (TRT News), докато той отразява събитията в Стария град на Йерусалим.

Въпреки че напада журналистите, Израел не може да предотврати разкриването на истината, каза турският президент.

Основната цел е да се разкрият лъжите и обвиненията за Газа и те да станат известни на цялото човечество, особено на Турция, добави Ердоган.

„Въпреки цялото си варварство Израел също губи своята пропагандна война в медиите, неспособен да сломи издръжливостта на хората от Газа, каза той.

„Където и да се намират по света, работещите в медиите, особено всички добросъвестни хора, трябва да бъдат смели, да стоят изправени и да говорят истината и справедливостта открито и искрено. Ако жестокостта на Израел не може да бъде спряна, никой не може да се чувства в безопасност никъде по света“, каза Ердоган и добави: „Защото кутията на Пандора е отворена.“

Някои западни страни са наясно с престъпленията, извършени от Израел, и действат с чувство на неудобство, каза Ердоган.

„Точно както (бившият президент на Федерална република Югославия Слободан) Милошевич беше съден и осъден, вярвам, че (премиерът на Израел Бенямин) Нетаняху и неговите съучастници ще бъдат съдени по същия начин и в крайна сметка ще бъдат осъдени“.

Нетаняху и поддръжниците му също са „терористи като съучастници в тероризма" и „несъмнено" ще бъдат съдени в Международния съд в Хага, добави той.

„Не Западът, който налива масло в огъня, плаща цената за всеки изгубен момент за постигането на траен мир, а за съжаление невинните“, каза турският президент.

Като пренебрегват палестинския народ и особено потиснатите в Газа, САЩ и европейските страни нанасят най-голяма вреда на себе си, каза Ердоган.

„Те все още не знаят, че са подложени на изпитание, което ще разклати фундаментално реда на сигурност и благосъстояние и от което Западът трепери“.

Ердоган каза, че намира антисемитизма за „нечовешки“, като добави, че антисемитизмът се подклажда от Нетаняху и неговите сътрудници за „политическа изгода“.

Турция е готова да поеме отговорност за „предотвратяване на повече кръвопролития в Газа

Турция е готова да поеме отговорността, за да предотврати повече кръвопролития (в Газа)“, каза Ердоган, имайки предвид предложението на Анкара да посредничи за мира или да служи като гарант за региона.

„При справедлив мир няма губещи“, добави той.

„Няма да се откажем да провъзгласяваме справедливостта и истината, независимо кой може да се притеснява от това“, каза Ердоган.

Турският президент също така приветства и похвали генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за това, че се позова на член 99 от Хартата на ООН за първи път, откакто зае високия пост в организацията през 2017 г., като призова Съвета за сигурност на ООН да действа във връзка с войната в Газа.

В писмо от сряда Гутериш каза: „Призовавам Съвета за сигурност да окаже натиск за предотвратяване на хуманитарна катастрофа. Повтарям призива си за обявяване на хуманитарно прекратяване на огъня. Това е спешно“.

Повече от 75 журналисти бяха убити и 140 ранени при израелските атаки от 7 октомври насам.

Най-малко 17 487 палестинци бяха убити и повече от 46 480 бяха ранени при безмилостните въздушни и сухопътни атаки срещу ивицата Газа след трансгранична атака от палестинската групировка „Хамас“ от 7 октомври.

Броят на израелските жертви на атаката на „Хамас“ възлиза на 1200 според официалните данни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари