Tурски мобилен оператор купува „Виваком“

1
„Тюрксел“ купува „Виваком“!
„Тюрксел“ купува „Виваком“!

Водещият турски мобилен оператор заяви интереса си към българския телеком, наследник на приватизираната БТК, още през 2011 г.

Евентуалната сделка бе анонсирана от тогавашния директор Корай Озтурклер. Нашата проверка показа, че от 1 април 2015 г. мегакомпанията се управлява от Каан Терзиоглу, пише BIG5.bg.

Турският оператор е водещ на пазара на мобилни телекомуникации в южната ни съседка, където през 2011 г. има 34.1 милиона абонати или 54% пазарен дял. 51% от компанията се държат от „Тюксел Холдинг“, 0.05% от „Чукурова Холдинг“ и 13.07% са собственост на телекомуникационен гигант „Сонера“.

Тюрксел“ заедно с шведско-финландската „ТелиаСонера“ работи в Азербайджан, Грузия, Казахстан и Молдова. „Тюрксел“ е първата турска компания, която се листва на Нюйоркската фондова борса от 2000 г.

Според данните ни финалните преговори за сделката се водят от 5 месеца и вече са пред финал. Засега не е ясна нейната стойност, но се спряга сумата около 500 милиона евро. Казусът със задълженията на нашия телеком към КТБ, които са около 300 млн. лева, бави нейното сключване, подчерта високопоставеният ни източник. Анализатори, политици и икономисти теръпва ще коментират сделката, тъй като „Виваком“ е част от националната сигурност на България.

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари