Турската централна банка потопи лирата до ново дъно

0
Решението на банката отразява дългата сянка на президента Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика
Решението на банката отразява дългата сянка на президента Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика Снимка: Reuters

Решението на банката отразява дългата сянка на президента Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика

Турската централна банка неочаквано намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 18% в четвъртък, което потопи лирата близо до рекордното дъно, достигнато през юни.

Икономистите, анкетирани от Reuters очакваха централната банка да поддържа лихвените проценти стабилни на 19%, където те бяха от март, като се има предвид, че инфлацията достигна 19.25% миналия месец. Само двама от 17-те икономисти, анкетирани от Reuters, бяха прогнозирали намаление.

Гуверньорът на централната банка Шахап Кавджъоглу - когото Ердоган назначи в банката през март си проправи пътя през последните седмици за първото облекчаване на паричните условия на Турция от май 2020 г. и прекрати цикъла на затягане, започнал преди 12 месеца.

Анализаторите заявиха, че този ход отразява тежката ръка на Ердоган по отношение на паричната политика и предлага повече облекчения, които рискуват да поддържат двуцифрена инфлация и високи разходи за живот за турците за дълго време.

Лирата - сред най-лошо представящите се на развиващите се пазари в продължение на няколко години - поевтиня с 1.5% и 1 долар се обменяше за 8.74 лири – близо до рекордно ниското ниво от 8.88 лири, достигнато през юни.

"Това няма да помогне на и без това крехкия авторитет на централната банка, а пазарната реакция вероятно ще бъде доста тежка“, каза Роджър Кели, водещ регионален икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие в Истанбул.

Решението на централната банка остави Турция с най-отрицателния реален лихвен процент на развиващите се пазари - червен флаг за инвеститорите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари