Туристическият бранш иска държавата да финансира карантинни хотели

0
С тази мярка може да бъдат привлечени летовници от редица държави, които в момента се въздържат
С тази мярка може да бъдат привлечени летовници от редица държави, които в момента се въздържат Снимка: Кадър от Nova

Туристическият бранш настоява държавата да поеме разходите по т.нар. карантинни хотели, в които чуждестранни туристи да бъдат настанявани, ако се наложи.

С тази мярка може да бъдат привлечени летовници от редица държави, които в момента се въздържат от избора на страната ни за почивката си.

Националният борд по туризъм вече представи това свое искане пред новия министър на туризма Марияна Николова в края на миналата седмица, пише Сега. И посочиха, че такава практика се прилага в Гърция, Испания и Италия. Според НБТ липсата на подобен ангажимент от страна на държавата била и причина за отказаните чартърни полети с чужди туристи от Великобритания, балтийските държави, Словакия и др. европейски държави.

Още преди началото на летния морски сезон хотелиерите бяха притеснени, че не е решен въпросът какво става с чуждестранни туристи, които се заразят с коронавирус. Този проблем не бе засегнат в мерките към хотелите и останалите места за настаняване за работа в условията на коронавирус, издадени от Министерството на туризма. Хотелиерите обявиха, че не могат да поемат за своя сметка 14-дневната карантина на чуждестранните си гости и трябва държавата да се намеси. Една от идеите бе като карантинни хотели да се използват тези, които в курортните комплекси са останали затворени заради липса на туристи.

"Правителството обаче не реши този проблем, не тръгна към споразумения с правителствата на основните ни пазари, а сега вече е доста късно", коментира Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

Все пак вицепремиерът Марияна Николова обеща да засили контактите с министрите на туризма от държавите, от които приемаме най-много туристи и да проведе разговори с посланиците им в България.

Днес се очаква министърът на здравеопазването да издаде заповед, съобразена с друга молба на туристическия бранш – в България да бъдат допускани при предоставяне на отрицателен PCR-тест туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Република Северна Македония.

Браншът настоява да се ускори и мярката за субисидиране на чартърните полети с турсти. Два месеца след като законово тя бе уредена, все още не е работеща. Оказа се, че България е очаквала одобрение от Брюксел за отпускането на помощта от 35 евро на седалка за всеки, пристигнал в страната ни чужденец с чартърен полет с минимум 100 туристи.

Нотификацията от ЕС за субсидията вече е факт, съобщиха от министерството на туризма. А министър Марияна Николова заявява, че тази мярка трябва да да подпомогне сектора не само това лято, но и предстоящия зимен сезон, както и сезоните през 2021 и 2022 г.

Предстои на интернет страница на Министерството на туризма да се публикуват изискванията и необходимите формуляри и декларации.

Субсидията за тази година е на обща стойност 55 млн. лв. и разчетите са да финансира пристигането на около 400 000 чуждестранни туристи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари