Туристи играят на руска рулетка с мъртвото вълнение

0
Петима се удавиха за един уикенд по морето ни, скандали по плажа заради осната вода
Петима се удавиха за един уикенд по морето ни, скандали по плажа заради осната вода

Петима се удавиха за един уикенд по морето ни, скандали по плажа заради осната вода

Хиляди туристи по морето играят на руска рулетка с продължаващото вече 20 дни мъртво вълнение. Спасителите не пускат хората да влизат във водата, навсякъде се веят червени флагове. Летовниците обаче вдигат скандали и се пробват да се забавляват с високите вълни, като някои от тях се пробват да влязат дори с дюшеци, жалват се гардовете по плажовете. Мъртвото вълнение по Черноморието ни е придружено от силен мелтем - вятър, който вдига вълната. Морето е "объркано" с пясък и водорасли, дъното въобще не се вижда и на плиткото.

Само за изминалия уикенд петима се удавиха в бурните води - англичанин, израелец, румънец, италианец и българин. 24-годишният поданик на кралицата Итън Маккен пристигнал в България в петък. В събота той влязъл да се къпе в морето срещу бар "Викинг" в Слънчев бряг със свой приятел, но бил повлечен от мъртвото вълнение и се удавил. По-късно ВВС съобщи, че Маккен е бил учител в английския град Нотингам и е дошъл в страната ни на почивка заедно със свой приятел. Същата трагична съдба имал и 45-годишен израелски туристи в южния ни курорт. Италианец на 55 г. пък издъхна във водния капан в Камчия. Нашенец на средна възраст стана жертва на морето в Обзор. Той се е удавил, докато съпругата му и детето им били на брега. Румънски турист на Христова възраст пък намери смъртта си в мъртвото вълнение край Тюленово. Водата го завлякла пред очите на приятелката му, която изпаднала в шок. Кметският наместник на Тюленово Невена Донева призова всички гости на китното морско селце да проявяват повече разум, за да бъде лятната почивка незабравим спомен, а не да се превръща в кошмар и трагедия.

Не оставяйте децата си без надзор

Стоян Вълчев, ръководител на спасителите в Албена

- Какви са елементарните правила за сигурност?

- Задължително да се спазват указанията на спасителите. Не бива да се пренебрегва и флаговата сигнализация. Ние си вършим работата - пазим живота и здравето на хората.

- Дори и при липса на висока вълна кои са задължителните изисквания за безопасност?

- Задължителното е да не се влиза във водата веднага след храна, а да се изчакат 2 часа. Да не се влиза в морето след употреба на алкохол, както и да се следят указателните табели. На всички места, където има опасност от дънни ями и други опасности, има поставени табели. Задължително е също родителите да не оставят децата си без надзор.

 

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари