Турбуленцията при полетите се е увеличила с над 50%

0
Изследователи твърдят, че причината е в климатичните промени със затоплянето на планетата
Изследователи твърдят, че причината е в климатичните промени със затоплянето на планетата

Изследователи твърдят, че причината е в климатичните промени със затоплянето на планетата

Турбуленцията при полетите се е увеличила в резултат на климатичните промени със затоплянето на планетата, твърдят изследователи от британския университета в Рединг.

Учени от университета в Рединг са установили, че силната турбуленция се е увеличила с 55% между 1979 и 2020 година, вземайки за отправна точка типично натоварен северноатлантически маршрут. Те са изследвали турбуленцията на чистия въздух, която е по-трудна за избягване от пилотите, обясни БНР.

Увеличението се отдава на промените в скоростта на вятъра на голяма надморска височина, поради по-топлия въздух от въглеродните емисии. Би Би Си цитира професор Пол Уилямс, съавтор на изследването, който казва, че трябва да се инвестира в подобрени системи за прогнозиране и откриване на турбуленции, „за да се избегне превръщането на по-грубия въздух в по-неравни полети през следващите десетилетия“.

Професорът пояснява, че повишената турбуленция се дължи на по-голямата напречна сила на вятъра в струйния поток, представляващ вятърна система, духаща от запад на изток между 8 и 11 хиляди метра над земната повърхност.

Тази система съществува до голяма степен поради разликата в температурите между екватора и полюсите. Докато сателитите не могат да видят турбуленцита, те могат да видят структурата и формата на струйния поток, което позволява той да бъде анализиран.

Турбулентните полети са не само неприятни, но могат да причинят и наранявания. Силната турбуленция е много рядка, но турбуленцията на чистият въздух може да се появи изненадващо, когато пътниците не са закопчани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари