Тур до "Затрупаната скална църква" край Иваново

1
Участниците в маршрута трябва да са снабдени с високи обувки, дълги панталони и вода за пиене
Участниците в маршрута трябва да са снабдени с високи обувки, дълги панталони и вода за пиене Снимка: Дарина Григорова, БНР

Презентационен тур до "Затрупаната скална църква" край село Иваново ще има на 24 юли /събота/.

Това е мястото, където през 13 век възниква скалният манастир "Св. Архангел Михаил", известен като Ивановските скални църкви, съобщиха от Русенския исторически музей.

Водач на презентационния тур е историкът от Русенския музей Евгени Георгиев. Участниците в маршрута трябва да са снабдени с високи обувки, дълги панталони и вода за пиене.

Георгиев обясни, че "Затрупаната църква" всъщност е параклисът "Свети Архангел Михаил". Поради ерозионни процеси през годините таванът е съборен от падащи скални блокове. Те са запълнили храмовото пространство. Така идва и името "Затрупаната църква".

Историкът каза още, че при повдигането на тавана фреските по него са консервирани и изложени в Русенския музей.

Георгиев обясни, че всеки месец през лятото ще има подобни турове до "Затрупаната църква". Той обясни, че в първия поход, състоял се в края на миналия месец, са се включили около 30 души.

По повод на 800-годишнината от създаването на скалния манастир-лавра "Св. Архангел Михаил" през тази година има поредица от събития. Основан през 20-те години на 13 век от монаха Йоаким днес той привлича хиляди туристи и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари