Цветанов: Трябва да покажем, че сме надежден партньор на НАТО и САЩ

0
Сегашните управляващи правят това, което правеше и Борисов
Сегашните управляващи правят това, което правеше и Борисов

Сегашните управляващи правят това, което правеше и Борисов

"Трябва да сме наясно, че разполагането на сили на НАТО не са чужда войска, която влиза на наша територия - това са съюзнически сили. Както всички знаем Вашингтонският договор позволява дори при временни затруднения, които има през последните години в страната ни, да ги преодоляваме чрез солидарност от нашите съюзници. Ние първо трябва да покажем, че сме надежден партньор на НАТО и всички съюзнически войски, които биха могли да бъдат разположени в страната ни при потенциална заплаха от конфликта Украйна-Русия, и че ще приемем един такъв батальон."

Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Заявено от българското правителство - от министър-председателя и министъра на отбраната е, че България ще се справи със собствен батальон. Смятам, че това е несериозно, от гледна точка на дефицита, който имаме в отбранителната ни способност и знаем, че все още нямаме този интегритет за държавите членки на НАТО и затова правим и тази модернизация на българската армия, която да е съотносима с оперативните възможности и да може да гарантираме териториалната цялост на страната и да бъдем надежден партньор на нашите съюзници от НАТО и Съединените щати“, заяви Цветанов.

По думите му не сме в състояние да реагираме и да защитим националния си интерес ако има потенциална заплаха към страната ни.

„Бих дал за пример Румъния, която знаете, че чрез призива на президента ѝ изразиха готовност да бъдат изпратени съюзнически сили там. Знам, че Румъния въпреки политическите напрежения, които е имало през годините във вътрешнополитически план, те винаги са запазвали истинската си посока и никога не са се колебаели дали това е Западът“.

Ние продължаваме да се придържаме към политика на снишаване. Сегашните управляващи правят това, което правеше и Борисов – за мен няма разлика от решенията, които се взимаха от кабинета през последните години и кабинета, който в момента имаме на Кирил Петков. И тогава нямахме ясни позиции по теми свързани със сигурността.

За мен няма разлика от действията на кабинета Борисов и тези на кабинета Кирил Петков“, категоричен е Цветанов. „Политиката на България трябва да се развива в посока, която е заложена в началото на прехода и желанието на демократичната общност да се присъедини към ЕС и към НАТО.

Ние вече сме пълноправни членове на тези два съюза и от тази гледна точка не трябва да правим промяна, а да се утвърждаваме като надежден партньор. Това е нещото, което трябва да отстояваме и да не смятаме, че то е даденост. Когато влязохме в НАТО станахме част от един политически военен съюз, което означава, че си гарантираме сигурността. Знаем, че с тези мощности, които имаме в момента не сме в състояние да гарантираме сигурността на страната си, ако не сме част от НАТО и не получаваме тази подкрепа от стратегическите ни партньори от Съединените щати“, подчерта Цветан Цветанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    русенец
    Тоя пак се изцвъка. Показвай на когото си искаш, че ни надеждна партньорка, ама нас защо ни замесваш? Прави си дълбоко гърло, то без друго за повече от минетчия не ставаш.
  • -1
    3
    darkaveng
    Новооглашените - по-папи от Папата, май! Пфу, предатели ниедни!
  • 5
    2
    Надежда
    А, бе, тоя защо още не е в затвора?
  • 0
    1
    скептик
    абе, цвък, каква ни е украйна?!? член на алианса ли е?!? или няма значение, важното е да се одупим на биг брадър!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари