Цветан Цеков: И стопаните със замръзи до 70% ще бъдат обезщетени

0
Според представителят на Браншова камара "Плодове и зеленчуци" драмите са изкуствено създадени
Според представителят на Браншова камара "Плодове и зеленчуци" драмите са изкуствено създадени Снимка: Агро ТВ

Според представителят на Браншова камара "Плодове и зеленчуци" драмите са изкуствено създадени

Има изключително сериозен проблем при стопаните на трайни култури - отчетените температурни аномалии в някои традиционни за овощарството региони на страната от -2 до -6 градуса, което доведе до масово измръзване на цъфтежа на овощните насаждения. Рязкото застудяване почти изцяло унищожи цветовете на овощните насаждения в традиционни за това производство региони на Североизточна и Северозападна България - Русе, Силистра, Айтос, Карнобат, Варна, София-област, Враца и Монтана, а така също и в Южна България – Хасково и Пловдив, като очакванията са реколтата в тези места да бъде засегната между 80 и 100%.

Заради този проблем от Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ организираха среща със заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков на 6 април т.г. 7 овощарски организации обаче поискаха оставката на заместник-министъра след срещата с мотива, че не са били допуснати на нея.

От Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ разпространиха писмо, в което се отбелязва, че браншовата организация е поискала среща с МЗм по надлежния ред и „буди недоумение исканата оставка от някои представители на бранша, които твърдят, че защитават интересите на производителите на плодове и зеленчуци! Неясни остават мотивите на тези лица, които мотивират оставката на ресорния зам.-министър на земеделието с проведена среща, на която е обсъждано решаване на реален и актуален проблем за производителите на плодове и зеленчуци в страната!“.

Драмите са изкуствено създадени. Няма никакъв проблем. Този проблем с щетите, които са нанесени, е меродавен за абсолютно всички земеделски производители. Ние защитаваме интересите на всички. В Министерство на земеделието има ред, който се изисква, подаваш си заявлението и ти казват кога да отидеш. Ние сме постъпили по абсолютно правилния ред. Не мога да отговарям за това за другите организации“, коментира Цветан Цеков от Браншовата камара „Плодове и зеленчуци“, цитиран от Агрозона. Според него обаче основното, договорено по време на срещата е, че няма да бъдат приети само на 100% измръзвания, а ще бъдат приети щети и до 70%, тоест с 2/3 замръзи, тъй като самата наредба е разписана по такъв начин, който ако си с малко по-малко щета, не може да получиш, но тя е достатъчна да не можеш да извадиш добра реколта, коментира той пред Агрозона.

Въпросът със застраховките също е обсъждан на срещата, като производителите са настояли в застрахователните полици срокът, в който застраховките действат, да бъде изтеглен по-рано, тъй като до 20 април вече има проблеми с измръзвания на култури, коментира още Цеков. „Не е само въпросът да бъдат компенсирани разходите, но да има компенсация и за пропуснатите доходи, защото именно след продажба на продукция производителят получава своето нормално адекватно отплащане за своя труд и когато бъдеш лишен от доходи, ти не можеш да съществуваш, да преминеш в следващата година, да инвестираш в стопанството си.“, категоричен бе Цветан Цеков.

Предстои до 3 седмици да бъдат направени огледи на насажденията, за които са подадени заявления, информира още Цеков.

Това е първото препятствие, след това започват градушки, засушавания, още много препятствия трябва да преминем, за да можем да произведем нашата продукция. Когато това нещо се получи в различните години и няма механизъм, с който да има гарантираност за оцеляването на производителите, естествено е, че ще се отказват, и ние ще загубим целия сектор Плодове и зеленчуци по този начин.“, завърши Цеков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари