Цвета Караянчева отново „блесна“ със знания

0
ПКП опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков
ПКП опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков

ПКП опита да цитира Каравелов, но го нарече Славейков

1887 г. Черната Джамия

Господа, в България не бият.“ Тази фраза на Петко Каравелов се смята за символ на достойнството на българските политици или поне е превърната в такава. 

През 1887 г. премиер е Стефан Стамболов. Същата година Петко Каравелов е арестуван като подбудител на русофилски бунтове и е заключен без процес в Черната Джамия. Когато излиза на свобода чужди журналисти го питат дали е бил подложен на физически тормоз. Причината е, че в Европа вече се разпространяват истории за политически гонения в България и медиите очакват от Каравелов потвърждението им, припомня Булевард България.

Петко Каравелов обаче казва: „Господа, в България не бият.“

Зад тази фраза има и друга история. Докато е в затвора, Каравелов е посетен от Коста Паница - Робчето, който след това разнася из София “информацията”, че Каравелов е пребит и че с него е било злоупотребено сексуално. 

2022 година, Брюксел - Кърджали

В Брюксел председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер посреща членове на ГЕРБ-Кърджали, които по време на последната предизборна кампания са задържани, заради съмнения за купуване на гласове, а след това Административният съд в града отменя заповедите им за задържане. Групата е водена от Цвета Караянчева, която и този път не успя да влезе в парламента от Кърджали, поради факта, че ГЕРБ не печелят мандат. С нея са евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков и Асим Адемов. 

"Ние сме тук не да се оплакваме на чужденците, защото някой може да каже фразата, която беше казал Петко Славейков, че в България не бият. Не, ние сме тук, за да информираме европейската общност като членове на ЕС, че европейски граждани някъде в България биват репресирани, демокрацията е в опасност, човешките права са нарушени и трябва да се спазва върховенството на закона", казва Цвета Караянчева, очевидно обърквайки двамата Петковци.

Цитатът ѝ не е напълно ясен като идея, но вероятно тя иска да опровергае крилатата фраза на Каравелов и да каже на чужденците обратното - "Бият ни". Вместо Каравелов обаче, тя обърква фамилията с тази на Славейков.

Петко Славейков е поет и публицист, също като Караянчева е бил председател на Народното събрание, и е сред водачите на Либералната партия, два пъти е и вътрешен министър в правителствата на Каравелов.

Има и още едно съвпадение - по ирония на съдбата, също като Каравелов, Цвета Караянчева е обект на несправедлив слух, след като в един от записите на премиера Борисов се чува той да се изказва нецензурно по неин адрес - случай, след който на Караянчева ѝ излезе прякора ПКП

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    darkaveng
    Цинкова кофа, че дрънка!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари