Цунами от бежанци - 2 000 души чакат на браздата на Капитан Андреево!

0
Много от тях са деца, жени, старци, страшно уморени, жадни, гладни, болни
Много от тях са деца, жени, старци, страшно уморени, жадни, гладни, болни

България е на път да се превърне във втора Австрия и Унгария заради бежанската вълна, която може да ни залее още утре от турската граница.

Около 2000 души от Сирия и Ирак чакат буквално на браздата край Капитан Андреево, за да влязат у нас. По данни на турски журналисти броят им ще достигне поне 20 хиляди през следващите три дни.

Чужденците нямат намерение да остават у нас, но преминаването им през България ще доведе до бум на опасни зарази, плячкосване и мръсотия

През целия ден вчера големи групи мигранти продължаваха да прииждат в пограничния турски град Одрин, с цел да достигнат териториите на България и в по-краен случай Гърция.

Поне около 1000 бежанци се настаниха в града, уж под контрола на полицията.

Въпреки че валията Дурсун Али Шахин се закле, че турските власти няма да разрешат на бежанците да се придвижат до границите с България, за да преминат в Европа, чужденците са готови на всичко, за да се окажат в Западна Европа.

По същото време 2 хиляди бежанци окупираха международната автогара в Истанбул с надеждата да достигнат до България, а полицията се опита да ги блокира.

В резултат - няколкостотин мигранти тръгнаха пеш от Истанбул към Одрин, след като силите за сигурност спряха от движение автобусни фирми, пътуващи за Одрин, в опит да спрат бежанския наплив.

Жителите на Одрин са в ужас от наплива на мигрантите, които се струпаха на три места - в градския център, на автогарата и край основния път към границата. Всички твърдели, че искат да стигнат до Европа не с плаване, а пеш по сухите пътища, защото не искат да загинат като 3-годишния Айлан.

Областната управа и кметството са организирали кампания за набиране на храни, памперси, пюрета и дрешки за бебетата, разгласата е направена през местните медии и социалните мрежи.

„Много от тях са деца, жени, старци, страшно уморени, жадни, гладни, болни. Нямат храна и памперси за децата, дрешки също. Валийството и общината полагат големи усилия да им помогнат, но явно не е достатъчно. Търговците около автогарата се възползват от ситуацията и им продават хляб и чаша кафе по 5 лири, което е безобразие. Това е все едно да ограбиш мъртвец", разказа журналистът от Одрин Мурат Саваш.

Кметството е изпратило и водоноски. Помощта обаче е съпътствана с категоричното послание на валията Дурсун Али Шахин, който дава срок от 3 дни на бежанците да вземат решение и да потеглят обратно.

Причината за ужасното нашествие е желанието на няколко европейски държави, сред които Германия и Швеция, да приемат мигранти. Напливът се е увеличил неколкократно в сравнение с предишните месеци, твърди валията на Одрин Шахин.

Турската полиция и жандармерията взеха допълнителни мерки за охрана на границите, като миналата нощ бяха върнати около 4000 души.

Според арабиста професор Владимир Чуков обаче причината за натиска към България са стотици случаи на удавени бежанци, които ужасиха Европа и доведоха до търсене на по-сигурни маршрути.

Тепърва пътят по море ще става труден заради бурите и усилващото се вълнение през есента. 

Бежанците от Сирия и Ирак надхвърлят вече 12 милиона души, като два милиона от тях се намират на територията на Турция.

Всички те планират да минат през България и Гърция, за да достигнат Западна Европа. Пътищата им ще минават през Сърбия и Словения и Хърватия, след като Унгария блокира изцяло сухопътния маршрут на бежанците към ЕС.

Вчера българското правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на вътрешните работи в размер на 5 млн. лв., съобщиха от правителствената информационна служба.

Средствата са за обезпечаване на дейностите на Държавната агенция за бежанците. Те са свързани с осигуряването на храна, охрана на центровете и текуща издръжка на териториалните поделения на агенцията.

Идват непознати зарази

Лекари предупреждават за невиждани инфекции от мигрантите

Бежанската вълна изправя България пред сериозен здравен риск, предупреди водещият вирусолог д-р Радка Аргирова. Тя предупреди, че децата на пристигащите семейства не са ваксинирани срещу много от инфекциите, тъй като техният национален имунизационен календар не работи.

„Не знаем с какво са заразени и какво могат да пренесат", алармира специалистът. Голяма част от бежанците се ваксинират в турските лагери, но не са обхванати 100%. Според вирусолога единственият сигурен начин да бъдат предпазени българчетата е те да бъдат ваксинирани.

Депутатът от ДПС Нигяр Джафер, която бе и шеф на здравната комисия, потвърди данните за липса на ваксинация. Според нея бежанската вълна е истинско изпитание за здравните системи на европейските страни. Става въпрос за зарази като хепатит, дифтерия, а дори и коремен тиф.

Очевидец с потресаващ разказ:

Скачат по колите и се крият в багажници на рейсове

Шофьор на рейс от Истанбул разказа потресаваща история на гледката, която вижда ежедневно по пътя си. „Осеяно е с бежанци, които пречат по всякакъв начин на преминаващите автомобили - скачат върху колите, застават пред тях, а всеки път, когато автобусът спре за почивка, трябва да се проверяват внимателно багажните отделения за укриващи се хора", разказа очевидецът на преселението.

Той обясни, че е 99% сигурен, че бежанец без паспорт не може да премине границата с България, тъй като турските жандарми са поставили няколко пункта преди и след Одрин, на които се правят щателни проверки на документите на преминаващите. Шофьорът добави и че вижда стотици хора, които ходят километри наред боси и гладни.

Междувременно стана ясно, че масово шофьори на камиони са започнали да прекарват мигранти у нас, изкушени от високите тарифи за трафик на хора. Само за денонощие срещу трима водачи на тирове Свиленградската районна прокуратура образува бързи производства за трафик на хора, съобщи Пловдивската апелативна прокуратура. Нелегалните били откарани в центъра за временно настаняване на МВР в Любимец. Някои от тях платили по 1000 евро за прехвърлянето.

Армията в пълна бойна готовност

Армията е в пълна бойна готовност да пази браздата с Турция, обявиха от Министерството на отбраната пред „Всеки ден". От 15 септември досега броят на военните, които пазят зелената граница на България с Турция, се е увеличил с няколко души, обяви началникът на кабинета на министъра на отбраната Валерия Кардашевска. Има поетапно увеличение на броя на военнослужещите по границата след искане на Гранична полиция.

Кардашевска все пак успокои, че за последните дни нямало „значително" увеличение на мигрантите, настъпващи към нашата граница от юг.

Шефът на Гранична полиция Антонио Ангелов:

Каналджиите са наясно с пробойните ни

Комисар Ангелов, каква е ситуацията с бежанците, настъпващи към България?

Искам да уверя, че Гранична полиция, в съдействие с Националната полиция, полага всички усилия българските граници да останат сравнително спокойни в сравнение с цялостната обстановка в съседните ни страни. В сравнение с миналата година има завишен натиск. През 2014 г. те са били с около 3000 по-малко, като от началото на 2015 г. у нас са задържани 7640 нелегални мигранти. Можете да си направите извода обаче, че засега усилията ни са достатъчни и аз съм доволен от резултатите. Цялата държава наблюдава много внимателно всички процеси. В непрекъснат контакт сме с колегите от съседните държави.

Има ли съвместни патрули с Турция?

Не, няма. Не е постигнато споразумение. Но заедно с турската страна следим движението на мигрантите.

Можете ли да потвърдите информацията за струпването на десетки хиляди бежанци в Одрин?

Ние също като вас следим медиите. Имаме такава информация, но и данни, че има разпореждане на турските власти за връщането на тези групи обратно към Истанбул. Но властите не са длъжни да ни казват всичко, за което питаме.

Има ли промяна в действията на каналджиите от Турция?

Да, те следят всяко наше действие и променят каналите за трафик на хора. Трябва да сме подготвени за големи групи от мигранти. България не е оазис, защото нито една граница по света не е защитена 100%.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари