Ципрас: Изнудват ме!

0
Европа: Иде краят на играта
Европа: Иде краят на играта

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас обвини ЕС, че изнудва страната му да приеме нежелана от нея сделка, за да избегне фалит. Европейски лидери обаче му предложиха допълнително финансиране и го предупредиха, че наближава "краят на играта".

Германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в 45-минутна среща с Ципрас му предложиха заем от 15,5 милиарда евро до края на ноември, от които 1,8 милиарда да бъдат отпуснати до вторник, ако в замяна той приеме предложение на кредиторите за намаляване на пенсии, повишаване на ДДС и либерализация на трудовия пазар. Парите ще стигнат Гърция да посрещне задълженията по дълга си до края на годината.

Малко по-късно гръцките медии цитираха правителствени източници, които отхвърлиха предложението като "съвсем недостатъчно". Ципрас се отправи към Атина, където преди малко започна извънредно заседание на правителството. То  ще изслуша информация от премиера за състоянието на преговорите и ще определи следващите стъпки на страната на утрешната решава среща на финансовите министри от Еврозоната.

Преди да замине от Брюксел, Ципрас обвини Европа, че изнудва страната му в нарушение на своите основополагащи принципи.

"Основополагащите принципи на Европейския съюз са демокрация, солидарност, равенство и взаимно зачитане. Той не почива на изнудване и ултиматуми", каза той пред журналисти. "Никой няма право да застрашава тези принципи".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърлиха обвиненията му, а Меркел то посъветва да приеме „щедрото предложение“ не кредиторите.

„Позицията на институциите не е „или-или“, каза Юнкер. „Няма никакъв ултиматум и не е европейско да се казва на гръцкия народ, че има ултиматум. Ние не работим с ултиматуми“.

„Ние направихме стъпка към Гърция. Сега е време гръцката страна да направи подобна стъпка“, каза Меркел.

 „Може да се говори за натиск“, коментира Туск. „Но натиск оказва времето. Това е обективен факт. Имаме само три дни и това не е наше политическо намерение“.

"Не е политическо изнудване, когато ден след ден повтаряме, че сме много близо до деня (30 юни), когато играта свършва“, добави той.

На 30 юни сегашната замразена програма на Гърция за спасителни заеми срещу реформи изтича. На същата дата страната трябва да внесе 1,6 милиарда евро по дълга си към МВФ, за което няма пари. Без сделка, която би освободила 7,2 милиарда евро спряно финансиране от кредиторите, в сряда тя би била в дефолт, който може да предизвика банкова криза и да я изхвърли от Еврозоната. Меркел и Оланд предложиха двойно по-голяма помощ.

Министрите на финансите на Еврозоната (Еврогрупата) се събират в 15 часа българско време в Брюксел утре в последен опит да разрешат кризата. Ако той не успее, в оставащото до вторник време има само теоретичен шанс за сделка и всички правни процедури по прилагането ѝ, които биха освободили нужните на Атина пари.  

Американският финансов министър Джак Лу днес предупреди за нарастващ "риск от инцидент", германският министър на финансите Волфганг Шойбле оцени вероятностите Гърция да остане в еврото или да го напусне като 50 на 50.

Белгийският премиер Шарл Мишел днес разкритикува колегите си в Европейския съвет, че снощи и тази сутрин шест часа са спорили за две думи - дали релокализацията на мигранти от Италия и Гърция да бъде „задължителна“ или „доброволна“, а на Гърция са посветили час и половина, без да се занимават със същността на противоречията ѝ с кредиторите.

На пресконференция Юнкер и Туск контрираха, че извънредна среща на върха на Еврозоната миналия понеделник и току-що завършилият Европейски съвет са потвърдили, че договарянето на конкретните параметри на споразумението трябва да става на нивото на Еврогрупата и техническите преговори между Гърция и институциите – Европейската комисия, Европейската централна банка  и Международният валутен фонд. 

Източник: КЛУБ Z
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари