ЦИК свали имунитета на кандидат-депутата, замесен с фалшивите зелени сертификати

0
Величко Георгиев по-рано бе изключен от НФСБ
Величко Георгиев по-рано бе изключен от НФСБ Снимка: Кадър телевизия СКАТ

Величко Георгиев по-рано бе изключен от НФСБ

По искане на главния прокурор Централната избирателна комисия свали имунитета на на кандидата за депутат от „Патриотичния фронт“ Величко Георгиев, който бе замесен в схемата с фалшиви ваксинационни сертификати, съобщи Euractiv.

Той бе разкрит при разследване на Нова телевизия.

В хода на разследването са събрани доказателства, че на 2 ноември в София Георгиев е помогнал да бъде издаден Цифров COVID сертификат на ЕС за завършен ваксинационен курс при еднодозови ваксини и така е нарушил правилата, издадени във връзка с пандемията от здравното министерство, съобщи прокуратурата в понеделник, 8 ноември.

Георгиев е бил помагач в схемата и умишлено е улеснил извършването на престъплението, допълва прокуратурата. Разпитани са свидетели и са извършени и други действия по разследването.

Ако вината му се докаже в съда, го заплашват до пет години затвор и глоба от десет до петдесет хиляди лева.

От съобщението на прокуратурата не става ясно какво се случва с медиците, замесени в схемата с фалшивите сертификати.

В неделя НФСБ излезе с изявление, че изключването на кандидат-депутата Величко Георгиев ще бъде обсъждано на заседание на изпълнителния съвет на партията.

В разследването на Нова тв се твърди за разкрита мащабна схема за издаване на зелени сертификати на неваксинирани. Един от тях струва 450 лева. Фалшивите документи се получават само за два дни. Според посредник, само от един лекар на ден се издават между 15 и 30 фалшиви сертификата.

Срещу сума от 1350 лева получаването 3 на автентични сертификати на неваксинирани само за два дни не се оказа трудно за репортера на телевизията. Пред скритата камера Георгиев твърди, че работи със старша сестра в столична поликлиника и с лична лекарка, която споменава поименно.

Гръцкото издание „Катемирини“ обяви, че централата за издаване на фалшиви сертификати за Гърция е Сандански. Според медията, гранични служители от Кулата и Промахон също са замесени в престъпната дейност.

По-рано днес претендентът за парламента беше изключен от НФСБ - партията на бившия вицепремиер Валери Симеонов, която го номинира за изборите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари