Гласуваме без зелен сертификат

0
Разписките ще са две, но ще се пускат в една кутия
Разписките ще са две, но ще се пускат в една кутия Видео: NOVA

ЦИК е сключил договор със "Сиела Норма" за нови 1600 устройства

"Няма да изискваме сертификат при гласуване нито за избирателите, нито за членовете на СИК на изборите на 14 ноември", съобщиха от ЦИК по повод новите мерки, влезли в сила от днес, предава NOVA.

От Комисията информираха, че във вторник е сключен договор със „Сиела Норма“ за доставка на следващите 1600 устройства за гласуване. Те трябва да пристигнат до 31 октомври. От ЦИК съобщиха още, че е сключен договора и за хартиените бюлетини и предстои отпечатването им - по 7,3 млн. за всеки от двата вота.

"До момента са подадени малко над 56 000 заявления за гласуване в чужбина", обясни Росица Матева, говорител на ЦИК. На сайта на Комисията ще бъде качен симулатор на машинното гласуване, а утре ще бъдат доставени 280 машини с инсталирана демо версия за гласуване.

Говорителят на ЦИК подчерта, че в 9398 секции в страната ще има по две машини, а в 2119 ще бъде поставено и второ устройство. За чужбина не е взето решение.

"6 наблюдателски организации са регистрирани до момента, както и 2 международни организации - наблюдатели. Няколко жалби са постъпили през изминалата седмица", съобщиха от ЦИК.

По думите на Матева разписките ще бъдат с различна дължина, за да се различават, дори и сгънати. Те ще се пускат в една и съща кутия. По темата с преброяването на разписки, Матева уточни, че все още няма решение дали ще се прави на тези избори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари