ЦИК глоби bTV за критични репортажи

0
Централната избирателна комисия ще наложи две глоби на bTV заради предизборна агитация в деня на местния вот
Централната избирателна комисия ще наложи две глоби на bTV заради предизборна агитация в деня на местния вот

Централната избирателна комисия ще наложи две глоби на bTV заради предизборна агитация в деня на местния вот.

Решенията са по жалби от представители на ГЕРБ и коалиция ГЕРБ - СДС, а причината за тях са два репортажа на телевизията.

Единият е за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в столицата, излъчен в 16:20 ч. в обзорното предаване за местните избори в деня на вота. Заглавието му е "Хубаво, но не е готово", а подзаглавието - "Ремонтът на "Граф Игнатиев" - нито в срок, нито според очакванията на столичани".

Според жалбоподателите от ГЕРБ и СДС чрез репортажа са се направили индиректни внушения към избирателите за кого да гласуват и се е агитирало срещу Йорданка Фандъкова, на която не била дадена възможност да изрази позицията си. След като са изгледали репортажа, от ЦИК са преценили, че в случая е извършена предизборна агитация.

"Негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК. Нарушението се изразява в излъчването на репортаж, който няма връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден и представлява предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ДР на ИК", посочват от комисията. Спорно е доколко показването на улица, която е пред очите на всеки гражданин, може да мине за агитация.

Второто решение на ЦИК отново е за агитация в изборния ден, направена чрез репортажа "Чумата в предизборна употреба" с подзаглавие "Разследване на bTV по сигнали за изплащане на обезщетения на хора с прасета-фантоми". Според жалбоподателя с репортажа се отправят директни внушения, че кметът на село Гавраилово - кандидат за нов кметски мандат, е платил по 300 лв. обезщетение за убити прасета на хора, които нямат прасе.

От bTV не са съгласни с констатациите и ще обжалват глобите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари