Цигарите отново поскъпват след Нова Година

0
Това решиха депутатите с гласуваните промени на първо четене в Закона за акцизите и данъчните складове
Това решиха депутатите с гласуваните промени на първо четене в Закона за акцизите и данъчните складове

Цената на цигарите ще скочи след Нова Година. Това решиха депутатите с гласуваните промени на първо четене в Закона за акцизите и данъчните складове, предаде "Дарик".

Ако кутия цигари струва 4.40 лева, от догодина пушачите ще плащат за нея по 4.63 лева. Тези с цена 5,20 лв. ще поскъпнат до 5,55 лв. По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева вече ще струват 7.95, а за кутиите с най-високи цени - от 10 лева, скокът ще бъде до 11.94 лв. за кутия.

От 2016 година цигарите ще започнат да поскъпват бавно заради увеличение на акциза върху тях, решиха депутатите. Цената на евтините цигари ще се покачва по-бавно, а по-сериозно увеличение ще усетят пушачите на по-скъпите цигари у нас.

Поскъпването заради по-високия акциз ще продължи плавно до 2018 година. Според графика, акцизът върху цигарите ще се повишава съответно на 38% от продажната цена от 1 януари 2016 г., 40% от януари 2017 г. и 42% от 2018 г. Вносител на промените е Министерския съвет. В подкрепа на поскъпването гласуваха всички парламентарни сили, освен депутатите от Реформаторския блок и БСП.

По време на дебатите депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов обвини вносителите в лобизъм: „Съвсем уверено ще гласувам в отпадането на този параграф 22, защото влязохме в параграф 22. Спомням си, че по времето на социализма по разни партийни пленуми имаше формулировка, че всичко се прави в името на човека и за негово благо. Зевзеците задаваха въпроса: „А знаете ли кой е човекът?". И целият български народ знаеше кой е човекът. Сега тук чувам, че това се правело в името на хората. Кои са хората - кажете, за да ги знаем".

Социалистите също дадоха своите аргументи срещу поскъпването. „Да погледнем какво се случваше в последните няколко години, като вдигахте акциза. Правехте го с цел да се подобри здравословното състояние на нацията, по думите на Дянков тогава. Увеличи се сивият сектор и намаля официалното потребление на цигари в България. Не се подобри здравословното състояние на нацията - не изпълнихте закона - част от тези средства да се превеждат на здравното министерство. И сега ще стане това - няма да подобрите здравословното състояние на хората, ще се увеличи контрабандата", коментира Корнелия Нинова от БСП.

Председателят на бюджетната комисия Медна Стоянов обясни защо се налага плавно поскъпване и защо то е с по-малък скок за евтините цигари за сметка на по-скъпите: „Съгласна съм, че всяко вдигане на цените на цигарите води до ръст на контрабандата. За съжаление обаче, повишаването на цените на цигарите не зависи от волята на това или което и да е друго правителство. Трябва да го направим. Единственото, което можем да направим срещу евентуалния скок в контрабандата, е това, което предлагаме - по-малко увеличение в ниския ценови сегмент и по-голямо във високия. Независимо че всъщност това означава стимул на потреблението на цигари в ниския ценови сегмент".

Съпредседателят на Патриотични фронт Валери Симеонов поиска поскъпването на кутия цигари да бъде равно за всички - и за евтините, и за по-скъпите цигари: „Не знам защо всички забравят, че смисълът на акциза е да ограничава вредното въздействие на вредни навици като пушенето. Аз не виждам тази грижа към хората и народа, която ни е вменена като задължение на народните представители. Как се загрижихте за бедните пушачи, но не и за бедните непушачи? Смисълът на държавната политика е ограничаване на тютюнопушенето, а най-добрият начин за това е увеличаване на цените. И нека го направим пропорционално - както за евтините, така и за скъпите цигари".

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари