ГЕРБ иска да увеличи цената на стиковете за IQOS на 10 лева

0
България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари
България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари

Цената на стиковете за бездимното тютюнево изделие IQOS ще се увеличи от 5.50 на 10 лева.

Вдигането е заради предложение за законова промяна от група от 64 депутата от ГЕРБ, начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, съобщи "Капитал".

В проекта е записано, че акцизът на стиковете за бездимни изделия се изравнява с тези на обикновените цигари от 1 октомври. Ако поправката бъде приета, България ще бъде единствената държава в ЕС, която облага бездимните изделия като конвенционални цигари, коментира изданието.

От цигарения бранш коментираха, че ако това се случи, единствената компания, която е регистрирала и продава бездимни изделия – Philip Morris, ще бъде принудена да промени плановете си за България, включително и най-крайната - изтегляне от пазара.

Глобално стратегията на компанията е до 2024 г. 30% от клиентите й да преминат към бездимна алтернатива. Концернът смята, че бездимните продукти са бъдещето на индустрията и инвестира единствено в тях.

Вносителите не обосновават причините за увеличаването на акциза. Те изтъкват само, че тъй като пазарът на тези продукти все още е незначителен, законодателството за облагането им в ЕС не е хармонизирано и съответно всяка държава разполага със свободата да определи собствена акцизна ставка.

Европейската комисия пък смята, че нагреваемите тютюневи изделия не са цигари. В междинен доклад от началото на 2018 г. преди преразглеждането на директивата за акцизите върху тютюна, ЕК коментира, че предвид факта, че този пазар е нов и развиващ се, на този етап ще е изключително трудно да се изготви ясна дефиниция, която покрива тези продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари