Цените в Турция скочиха драстично за Нова година

1
1 кг локум в улично магазинче вече струва средно 50 лева
1 кг локум в улично магазинче вече струва средно 50 лева

Ако още не сте прекосили границата, по-добре е да се запасите с много турски лири, въпреки че курсът ѝ удари дъното спрямо лева

Южните ни комшии от най-обичания град за кулинарен туризъм сред българите - Истанбул, разочароваха първите нашенци, които вчера потеглиха, за да посрещнат на Босфора Новата 2023 г., пише Флагман

За всички, на които през изминалите 2 години това беше любима дестинация заради качествената и евтина храна, сравнително достъпните цени на дрехите, баклавата и локума, шокът е огромен. Още в ранни зори на 30 декември на ГКПП - Малко Търново се изви километрична опашка от автомобили, защото турските митничари пропускаха с предимство и някак си с вътрешна уговорка, миришеща на корупция, собствените си фирмени автобуси с туристи, зарязвайки българина, запасил се с достатъчно лири, да чака в студа, за да премине паспортната проверка. Стълпотворението на гишето за установяване на самоличност около 19:30 ч. наше време, заплашваше с физически сблъсъци, защото техните гранични власти, за разлика от нашите, не са осигурили отделен коридор за организираните групи туристи.

Пристигайки в Истанбул освен почти двойно поскъпналите хотели, „сюрпризът” се оказа сериозен и за храната. Ако миналата година по това време сте прекарали три дни с определена сума турски лири, същите пари сега едва ще ви стигнат за един ден. Един килограм баклава или локум в уличните непретенциозни магазини вече са между 460 и 550 турски лири, това се равнява средно на 50 лв. Печен лаврак на скара без гарнитура в най-евтината кръчма на Аксарай струва 40 лева, стандартният адана кебап в заведенията за бързо хранене, в които не сервират и алкохол, се движи между 25 – 30 лв. Уличен дюнер върви 20 лева. Малък ром струва 25 лв., малка бира „Ефес” – 10 лв. и чай - 9 лв., при това в кръчмата на не особено реномиран хотел.

Дори и намалените дрехи, каквито у нас не би носила и най-демодираната жена с липса на вкус и възможности, струват 200 лв.

Нашенци, които предпочитат Кумкапъ - улицата с рибните ресторанти на Босфора с най-големия купон, бяха изненадани, че собствениците им днес ще работят само ако сте си приготвили 100 евро за куверт. Миналата година същите ресторанти бяха отворили широко вратите си и компания от 4 души са платили по 30 евро на човек - за четири порции лаврак, калмари и поне още 10 вида рибни деликатеси, богато полети с много спиртни напитки и вино.

Лирата от България можете да си купите за 10 стотинки, но в Истанбул хартийките могат да Ви стигнат само ако ги вадите на цели пачки от по 100…

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари