Цените на златото достигнаха нов рекорд

0
Ръстът се дължи на геополитическото напрежение в Близкия изток
Ръстът се дължи на геополитическото напрежение в Близкия изток

Ръстът се дължи на геополитическото напрежение в Близкия изток

На 11 април цените на златото достигнаха нов рекорд от 2 338,7 USD (2 179,6 EUR) за тройунция, подхранвани от нарастващото напрежение в Близкия изток.

Според САЩ и техните съюзници това се дължи най-вече на повишената възможност за нанасяне на безпилотни или ракетни удари от страна на Иран или някоя от неговите прокси групировки по правителствени и военни инфраструктурни цели в Израел.

Ако това е така, това би било сериозна ескалация на настоящия конфликт в Близкия изток, започнал с войната между Израел и Хамас. Израел подозира Иран, че подкрепя Хамас, както и йеменските бунтовници хути, които атакуват търговски кораби в Червено море, пише Индрабати Лахири от „Евронюз“, предаде БГНЕС.

Поради тези нарастващи геополитически притеснения инвеститорите се насочиха още повече към златото и други сигурни активи.

По-високата инфлация и разходите за живот в някои части на света също допринесоха за намаляване на стойността на парите, което накара хората да инвестират в хеджиране на инфлацията, сред които златото е особено предпочитано.

Пазарният анализатор и сътрудник на Euronews Пиеро Чингари заяви: "Въпреки опасенията, свързани с последните по-високи от очакваното данни за инфлацията, Федералният резерв остана ангажиран с прогнозата си за три намаления на лихвените проценти с по 25 базисни пункта през тази година."

Председателят на Фед Джером Пауъл направи неотдавнашни "ласкави" изказвания, които засилиха пазарните очаквания за намаляване на лихвите още през юни, което вече се отчита с 80% вероятност.

"В Европа Английската централна банка стана свидетел на липсата на ястребови настроения в своя управителен съвет, тъй като нито един от членовете не гласува за повишение на мартенското ѝ заседание, което контрастира с предишните срещи". Управителят на BoE Андрю Бейли призна, че прогнозите на пазара за намаляване на лихвените проценти през тази година са "правилни".

Ръс Молд, инвестиционен директор в AJ Bell, заяви, че златото бележи рекорден ръст: "Това може да се дължи на факта, че инфлацията в САЩ се оказва нестабилна, докато американската икономика работи по-бързо от очакваното, или на това, че централните банки продължават да придобиват метала, за да диверсифицират (и може би да повишат качеството на) своите резерви. Възможно е също така инвеститорите да търсят алтернативно убежище, тъй като цените на американските държавни ценни книжа се понижават. Разминаването между цените на златото и цените на щатските съкровищни облигации е особено стряскащо и подсказва, че стоковите и облигационните пазари започват да оценяват темпа на инфлация, който е по-висок за по-дълго време - послание, което по никакъв начин не се вписва в предпочитания от фондовите пазари разказ за охлаждане на инфлацията, меко приземяване на икономиката и преминаване към намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки".

Китай и Индия са два от най-големите консуматори на злато, особено когато става въпрос за златни бижута. Съобщава се, че през 2023 г. Китайската народна банка е закупила около 225 тона злато, с което общите ѝ резерви са достигнали 2235 тона.

От друга страна, търсенето на златни бижута в Индия възлиза на около 562,3 тона през 2023 г., по данни на Световния съвет по златото.

Рос Норман, главен изпълнителен директор на MetalsDaily, заяви: "При налични спестявания на дребно от около 20 трилиона юана, срив на фондоваата борса и нереализирани загуби в сектора на недвижимите имоти, златото представлява една от малкото сигурни и надеждни инвестиции. През януари 2024 г. от Шанхайската златна борса, която се разглежда като заместител на местното търсене, са изтеглени зашеметяващите 271 тона злато. Също така чуваме, че е имало доста над средното ниво на доставки на злато от Запада към Изтока от охранителни фирми, но отново не достатъчно, за да се обясни начинът и степента на покачване на цената на златото. Китайското търсене обаче е непрозрачно, а новините и докладите често са непотвърдени. Някои входни точки на вноса са добре наблюдавани, особено Хонконг, но други маршрути - по-малко. Местните такси са известни, но често това може да бъде подвеждащо. Високите надценки могат да се дължат на голямото търсене или просто на ниската наличност", добави Норман.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари