Цените на имотите в Европа падат стремително

1
Цените на самостоятелните къщи в Германия са паднали с 12%
Цените на самостоятелните къщи в Германия са паднали с 12%

Цените на самостоятелните къщи в Германия са паднали с 12%

Цените на жилищата в Европа продължават да падат. В Германия цените на еднофамилните къщи са паднали с повече от 10% за една година, а във Франция и други страни има признаци за влошаване на пазарните условия, пише японското издание Nikkei.

Рязкото повишаване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) направи банките по-предпазливи при отпускането на заеми, а стагнацията в сектора на недвижимите имоти се превърна в нов източник на напрежение в европейската икономика.

Цените на самостоятелните къщи в Германия са паднали с 12% през юли-септември в сравнение със същия период на миналата година, според анализ на данни за транзакции от германския Институт за световна икономика в Кил, пише Фокус.

Стойността на кондоминиумите и другите недвижими имоти намалява с 11%. В големите градове като Берлин и Франкфурт пазарната ситуация се е влошила навсякъде. Директорът на института Мориц Шуларик отбелязва, че дъното все още не е достигнато.

Една от причините е значителното повишаване на лихвите от страна на ЕЦБ. В началото на юли 2022 г. той взе такива решения за десет последователни срещи, за да ограничи инфлацията след началото на войната в Украйна. Кумулативното увеличение на лихвените проценти достигна 4,5%, най-бързият темп на затягане на паричната политика в историята.

Повишаващите се лихвени проценти увеличават тежестта на ипотечните плащания, карайки хората да се въздържат от покупката на жилище. Според германския кредитен посредник InterHype процентът по дългосрочните десетгодишни фиксирани заеми за покупка на недвижим имот се е увеличил четирикратно от началото на 2022 г. до около 4%. Перспективата за падане на цените на имотите също охлади настроенията на инвеститорите и в съчетание с повишената тежест на лихвените проценти транзакциите бяха бавни.

Модулацията на пазара на недвижими имоти важи за всички европейски страни. Според Статистическата служба на ЕС индексите на цените на жилищата в 20-те страни от еврозоната са спаднали с почти 2% на годишна база през периода април-юни. Спрямо пика, достигнат през юли-септември 2022 г., Франция и Нидерландия са се понижили съответно с 2% и 5%.

ЕЦБ възнамерява да продължи затягането на паричната политика засега, което поражда опасения за по-нататъшен спад през 2024 г.

През септември заемите за покупки на жилища в еврозоната са намалели с 90% на годишна база до малко под два милиарда евро. Със срива на европейската икономика германските и френските банки затягат критериите за отпускане на заеми, карайки кандидатите да не преминават проверки.

Според ЕЦБ ипотечните кредити представляват около 30% от общия обем на заемите, издадени от банките в еврозоната. Това е значително повече от 10% дял на бизнес имотите, където се очаква същото влошаване

Междувременно градове като Берлин, които са свидетели на постоянен приток на имигранти, са изправени пред хроничен недостиг на жилища и спешна нужда от предлагане на нови жилища.

Въпреки резкия спад в цените на имотите, наемите в Германия са се повишили с над 5% за една година. Стабилното предлагане на достъпни жилища е един от най-належащите социални въпроси в регионалните избори.

Освен това напоследък имаше редица фалити на агенции за недвижими имоти, както и замразяване на строителството на недвижими имоти.

Спадът в жилищния и строителния сектор може допълнително да забави икономическото възстановяване на Германия, тъй като ще доведе до спад на брутния вътрешен продукт (БВП).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    СРИВ НА ЦЕНИТЕ
    ТУК В БЪЛГАРИЯ НАПРАВО ЩЕ СЕ СГРОМОЛЯСАТ !!!
  • 15
    1
    Nlfguujbx
    А,в България,кога стремително ще паднат????Или тук е .........?????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари