Цените може да паднат, ако отменят забраната за внос от Украйна

0
Докъде ще стигне недоволството на земеделците и ще има ли блокади в цялата страна?
Докъде ще стигне недоволството на земеделците и ще има ли блокади в цялата страна? Видео: NOVA

Докъде ще стигне недоволството на земеделците и ще има ли блокади в цялата страна?

Спорът за зърното - ще отпадне ли забраната за внос от Украйна? И докъде ще стигне недоволството на земеделците и ще има ли блокади в цялата страна? Отговор на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” по NOVA потърсиха Симеон Караколев от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация, икономистът Владимир Сиркаров, журналистът и водещ на "Контракоментар" Асен Генов и Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите.

„Този внос би довел до евентуален спад на цените. Ще дам и пример. Вносът на сухото мляко за последните две години според данни на НСИ е нараснал почти пет пъти. Българският потребител обаче да е разбрал, че евтиното сухо мляко води до ниски цени на млечните продукти? Не е разбрал. Всички сме свидетели как млякото е 60-70 стотинки, а сиренето е 15 лева. Разликата отива в последната част на агрохранителната верига – големите търговски вериги. Ако падне забраната за вноса на зърно – ефектът ще е никакъв”, заяви Симеон Караколев.

„Ако приемем, че има някакъв проблем заради вноса или реекспорта на украинска продукция – трябва да търсим корена, а не да анализираме толкова следствието, симптомите или причините за болестта. И очевидно проблемът е, съдейки по поведението на турския президент Реджеп Ердоган, който се обръща към руския си колега Владимир Путин с призив да отвори отново зърнената сделка. Очевидно това е проблемът, който трябва да бъде решен?”, подчерта Асен Генов.

„В политическото желание за отпадане на забраната за вноса на зърно – основният играч в случая е Министерството на земеделието. Така политиците показват, че те подкрепят Украйна, подкрепяйки отмяната на забраната. Но топката е в Земеделското ведомство. Казусът обаче е доста сложен, който през последните години се създаде по един спекулативен начин”, посочи Владимир Сиркаров.

„Жалко е, че темата изобщо преминава в политическа дискусия. Това въобще не е политическа тема”, категоричен е Илия Проданов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Неутрален до 7
    Следя ти разсъжденията, следя и провокациите от daskal /примерно/ със "скапано лайно" както те нарече, следя ти нарастващата агресивност в противовест. В никакъв случай не съм съдник или противник! Следя един социален модел.
  • 3
    8
    daskal
    До 4 - Русенец, ето защо да внасяме... Защото украинското зърно е по 400 лв. за тон, а българското - по 800 лв.! И на нашите и това им се вижда малко, както казват самите те.
  • 3
    7
    Де да знам
    Ама какви шарани сте, сигурно кълвете и на бастун :) После, вие "умните и морални пенсии" изригвате защото някакви хлапета вдъхнали райски газ. Хлапета, които на 16 сигурно ще направят елементарната причинно-следствена връзка за разлика от вас. Чак се чудя как да ви го обясня простичко, да е нещо като "на 7-мо число идват пенсиите". Тече тихичка война в сглобката. Герб удари ПП, съответно ПП удря зърнарите, които са предимно гербаджии. Предстоят избори - както местни, така и предсрочни. Честно ли сте толкова прости пенсиите?
  • 3
    6
    до 2
    Чернозема в Украйна е триметров. В най-плодородната Добруджа не надвишава 60 сантиметра. Малко да оставим легендите ни за "златоносната ни, плодородна земя".
  • 2
    5
    Аре стига!
    Зърното е световна борсова стока. Колкото струва в Аржентина, толкова струва и в Чикаго. Но нашите зърнари се опитаха да ебат дявола както хвърчи. Пънаха се с по 100 долара над световните борсови цени. И сега силозите им са пълни. И усещат как ще ядат какамангата, щото то зърното не е кашон да го ментеш някъде и да чакаш. Внася се зърно от Украйна, от Русия, от където ти го продадат на борсова цена и точка! И не говорете за качество преди да видите какви фуражни зърна сме произвеждали в последните 25 години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари