Цената на златото се насочва към най-големия си годишен ръст от 2020 година насам

0
Анализатори очакват възходящата тенденция при ценния метал да продължи и през 2024 г.
Анализатори очакват възходящата тенденция при ценния метал да продължи и през 2024 г.

Анализатори очакват възходящата тенденция при ценния метал да продължи и през 2024 г.

Цените на златото се понижават леко в петък, но се насочват към най-големия си ръст от три години насам, подкрепени от очакванията, че Федералният резерв на САЩ може да започне да разхлабва паричната си политика още през март 2024 г., съобщава Ройтерс, пише "Инвестор".

Спот златото поевтинява с 0,15% до 2063,87 долара за тройунция*, а цената на фючърсите в САЩ се понижава леко с 0,44% до 2074,30 долара за тройунция.

Кюлчетата са поскъпнали с около 14% от началото на годината и са напът да изпратят най-силната си година от 2020 г. насам, след като цените удариха исторически връх от 2135,40 долара за тройунция на 4 декември.

„В близко бъдеще златото вероятно ще се търгува на цена в диапазона от 1950 до 2150 долара за тройунция, като волатилността ще се дължи главно на макроикономическите данни и съответните очаквания за предстоящи понижения на лихвите в САЩ, но би могла да се повлияе и от неочаквано засилване на геополитическите рискове“, коментира икономистът на Intesa Sanpaolo Даниела Корсини.

Анализаторите смятат, че скорошното поскъпване на златото може продължи и през 2024 г. на фона на по-слабия щатски долар и по-ниската доходност по държавните облигации, тъй като търговците смятат, че Фед ще предприеме лихвени понижения още в началото на следващата година.

В случай, че очакванията за разхлабването на паричната политика от Фед се засилят или геополитическите рискове се изострят, цената на златото може да удари нови рекорди, а най-вероятният и таван се очаква да е 2300 долара“, заяви Корсини.

По-ниските лихви намаляват алтернативните разходи за инвестициите в злато.

Среброто поевтинява с 1,65% до 23,97 долара за тройунция и се насочва към годишен спад от 1%.

Цената на платината се понижава с 0,14% до 1006 долара за тройунция, а тази на паладия – с 1,03% до 1128,5 долара за тройунция. И двата метала са поевтинели тази година, като цената на паладия записва спад от 38% през 2023г. – най-големият такъв от 2008 г. насам.

*Цените са актуални към 15:13 ч. българско време

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари