Цената на здравето!

0
Българската болнична асоциация предлага държавата директно чрез НЗОК да заплаща лекарствата на доставчиците
Българската болнична асоциация предлага държавата директно чрез НЗОК да заплаща лекарствата на доставчиците

„От 124 проверени лекарства едно се оказва с проблем при заплащането. Това, което се тръби, че обществените поръчки са панацея и че гарантират най-ниски цени, не е вярно. Има болници, провеждали поръчки за лекарството, които са го купили на цени, пет пъти по-високи. Обществените поръчки у нас са достатъчно компрометирани“.

Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР Свилена Димитрова, представител на Българската болнична асоциация, която представлява интересите и на частните болници.

Тя обясни, че в случая става въпрос за еднакво активно вещество, което се съдържа в продукти на пет различни производители:

Тези болници са купували продукта на различни производители. Всеки производител сам определя цената… Имаме сложна система от определяне на цените в целия Европейски съюз и не мисля, че болниците трябва да отговарят за това. Поставяме въпроса - защо са необходими посредници. Излизаме с предложение болниците да бъдат извадени от този триъгълник с лекарствата. Лечебните заведения не печелят от това, че НЗОК ги реимбурсира за лекарствата, вложени в пациентите“.

Българската болнична асоциация предлага държавата директно чрез НЗОК да заплаща лекарствата на доставчиците:

Държавата най-добре ще съхрани нашите общи пари… Решение е лекарствата за онкоболни пациенти да не минават през болниците“.

Уеднаквяване на обществените поръчки и за частните, и за държавните болници

С коментар по темата в предаването се включи и с д-р Стефан Константинов, бивш министър на здравеопазването и шеф на онкологията в София:

Темата е изключително сериозна. Това е едно повдигане на завесата, откъдето виждаме върха на огромен айсберг… Режимът за обществени поръчки трябва да бъде уеднаквен и за частни, и за държавни лечебни заведения“.

Д-р Константинов посочи, че в повечето страни на Европейския съюз е прието частните болници, когато работят със съответни здравни каси, да правят обществени поръчки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари