Цената на меда може да стигне 22 лева за буркан

20
Това е реалната цена, считат производители
Това е реалната цена, считат производители

Това е реалната цена, считат производители

Рекордно висока цена на българския мед тази година. Заради залежала продукция и големи количества вносен мед от Украйна, производители прогнозират цена от над 20 лева за буркан мед.

Пчелари от Югозападна България отчитат висок добив на мед тази година.

Венета Ифандиева – член на УС на „Обединени пчелари“: "Към 10, 15, 20 кг от пчелни семейства. Даже и втори път от някои семейства извадих.

Георги Петков – производител на мед: "Задоволено е положението. Складовете са пълни, помещенията са пълни. Чакат само реализация."

Въпреки голямото количество български мед по складовете тази година е възможно цената за буркан да стигне рекордната сума от 22 лева.

Венета Ифандиева – член на УС на „Обединени пчелари“: "Малко е по-скъпо, но понеже и захарта, и лекарствата, които докторът ни дава, те се повишиха. А трябва да ги третираме, ако не ги третираме, те умират."

Георги Петков – производител на мед: "Цената варира от минимална цена 10-12 до към 18-20. Това е реалната цена - около 20 лева. Трябва да се отчете и много, че в природата има разнообразен мед. Много видове мед и не може да се сложи под общ знаменател."

Според пчеларски организации, до момента у нас е внесен над 650 000 тона мед от Украйна. Съмняват се, че този мед се изкупува и препродава на българския пазар.

Венета Ифандиева – член на УС на „Обединени пчелари“: "Големите производители, които имат по 1000-2000 пчелни семейства, те го изкупуват и разбирате за какво става въпрос. Качественият мед има 200 вида вещества. Отделно прополисът е най-хубавият антибиотик, който го има на света."

Потребителите са скептични и предпочитат да купуват мед от познати производители:

"Никога не съм купувала мед от веригите, нито от кварталните магазини. Винаги съм купувала мед от частните лица. Дори не от областта. Аз живея в Благоевград, купувам си мед от Видин, защото там няма примеси в самата тенекия. Количеството е по-голямо, качеството е по-добро и цената е много по-добра", казва Александра Димитрова, цитирана от БНТ.

Производителите са категорични, че трябва да се засили контролът по качеството на меда, които стига до крайния потребител, защото освен на завишена цена, често се продава и мед, който не отговаря на здравните изисквания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -7
    6
    Медьо
    Дреме ми на медьовия аз мед не ям!
  • 4
    5
    Сребролюб Мангизлиев
    От доста години не купувам мед, защото е фалшив. За кратко време имах кошери и вадех мед само за лична консумация така, че знам за какво става въпрос...
  • 12
    4
    Възмутен
    От извора. Не знам какво са тези пчеларски организации, но в Пиринско в момента може да се намери мед около 10-12 лева. За качеството не мога да се изказвам, защото не съм специалист. Но е вкусен, от малки, малки производители, които не ,,лекуват " пчелите с лекарства, както се споменава в статията. A това, че пчеларите са недофинансирани е факт, но е друга тема.
  • -8
    3
    Умен
    Медарите да го духат! Да си ядат меда на надутите цени! Гнусни спекуланти като зърнарите и въглищарите!
  • -11
    2
    Медояд
    Реалната цена е 500 лв на буркан и да си го заврат отзад. Това лято консумирах само украински сладолед...различни видове..много вкусен и на нормални цени, а нашия Ганьо само ментета прави и ги продава на космически цени.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари