Цената на лавандуловото масло падна до 30 лева за килограм

1
При такава цена не се покрива дори себестойността на ароматното етерично масло
При такава цена не се покрива дори себестойността на ароматното етерично масло

По 10-12 кг масло от декар добиват стопаните от Добруджа, офертите са от 30 до 80 лв./кг

Добри добиви, безумно ниски цени! Така обобщават земеделските стопани от Добруджа картината при производството на лавандулово масло, пише Agri.bg. През настоящата година природата се оказа милостива към стопаните и поднесе условия, подходящи за развитието на етерично-маслената култура.

На този етап от лавандуловите полета се прибират добри количества зелена маса, които в дестилериите дават по 10-12 кг/дка масло. Това е два-три пъти повече в сравнение с лятото на 2021 г.

На фона на растящите разходи по производството на лавандулово масло, цената му продължава да пада. Тя е в пъти по-ниска от пика преди няколко години. През 2018 г. беше достигнат своеобразен рекорд от 200-250, дори 280 лв./кг масло. За съжаление след това последва рязък спад на цената до 50-55 лв./кг, а в момента според производителите офертите са още по-ниски.

На пазара на лавандулово масло има голяма неяснота и несигурност, споделят стопаните от Добруджа. По думите им търговците предлагат масово в разгара на кампанията по 30-35 лв./кг. Повече - по 70-80 лв./кг ще получат тези производители, които имат сключени договори с едно от най-големите предприятия за преработка в региона. На този етап по-добри са изгледите пред фермерите, регистрирани като биологични производители. През последните 2-3 години, след срива на пазара, само биопродукцията от Добруджа успява да се реализира на добра цена, споделят още производителите на лавандулово масло. Масово обаче се стигна до натрупване на неизкупено на етерично масло.

През лятото на 2021 г. стопаните дори отказаха да изваряват лавандулата и я оставиха на купчини край полетата. Оказа се, че разходите по добиването на лавандулово масло са по-големи от цената на пазара. През настоящата година картината е сходна. При 30-35 лв./кг не се покрива дори себестойността на ароматното етерично масло.

По-високите разходи отказват земеделските стопани от отглеждането на лавандула. Продължава тенденцията за разораване на полетата с трайни насаждения. Така от над 90 000 дка с лавандула в Добричка област вече са останали са реколтиране 69 000 дка. Очаква се до броени дни да приключи прибирането на цветовете от ароматното растение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари