Цената на газа падна със 100 лв/МВтч

0
Държавният обществен доставчик е внесъл в енергийния регулатор за окончателно утвърждаване цена от 233 лв./МВтч
Държавният обществен доставчик е внесъл в енергийния регулатор за окончателно утвърждаване цена от 233 лв./МВтч

Очакваното поевтиняване съвпада с въвеждането е експлоатация на газовата връзка с Гърция

Със старта на газовата връзка между България и Гърция и постъпващите вече в страната ни пълни количества ацерски газ цената в страната от 1 октомври пада с около 100 лв/МВтч, стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева.

Държавният обществен доставчик е внесъл в енергийния регулатор за окончателно утвърждаване цена от 233 лв./МВтч, което е поевтиняване с 34 на сто и е под вече заявеното, предава Mediapool.bg.

Следобед ще има заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Още преди ден председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че цената ще е под 240 лв за мегаватчас. Намалението ще е около 1/3. През септември газът се продаваше за 353 лв за мегаватчас.

Очакваното поевтиняване съвпада с въвеждането е експлоатация на газовата връзка с Гърция. Съоръжението дава възможност за реална диверсификация на доставките към България.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че с откриването на връзката се слага край на монополните доставки. Той коментира и че азерският газ по гръцката връзка ще идва у нас на цени от 2013 г.

"Азерският газ - на годишна база 1 милиард кубични метра, е доставен по договорни цени от 2013 година, които са изключително изгодни за България. Втората причина е намаляване на цената на нидерландската борса близо наполовина спрямо цената, която беше през август, която формира тази висока цена през септември. Опасявайки се европейските търговци на природен газ, че цените ще се покачат изключително много, те закупиха природен газ, от който в момента се мъчат да се освободят, защото цените падат и колкото повече този газ е тяхна собственост, толкова повече се обезценява", заяви той по повод очакваното намаление на цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари