Цацаров: Не съм универсалното зло, а Христо Иванов не е герой!

0
Аз в много случаи съм универсалното зло, както и институцията
Аз в много случаи съм универсалното зло, както и институцията

"Изявленията на Христо Иванов, че премиерът Бойко Борисов се съобразява с мен, са „елементарна интрига“. Иванов не е герой. Той опита да направи много, но отсъстваше елементарна връзка с хората и екипа му", заяви главният прокурор Сотир Цацаров

Казаното от г-н Иванов доста надценява моята персонална роля, доста надценява въобще ролята на главния прокурор, който и да е той и най-сетне доста надценява ролята на институцията. Тази институция не е политически играч и не е участник в политическата игра“, категоричен е Цацаров.
Той също така подчерта, че казаното от министъра на правосъдието в оставка „подценява ролята и начина, по който министър-председателят на Републиката взема решения. Казано по друг начин това е елементарна интрига
“, пише АЛАРМА

На въпрос дали се чувства като универсалното зло, Цацаров отговори с ирония: „Аз в много случаи съм универсалното зло, както и институцията“.

Тази институция е универсалният сапун, вече имах възможност веднъж да го кажа, тя е универсалното зло. Тази институция и моята личност е оправдание за всичко това, което се случва и за всичко онова, което не се случва. Но това не означава, че тази институция ще спре да повдига обвинения и да работи нормално, защото на някои това не му харесва“, заяви главният прокурор.

Според него трябва да си зададем един чисто логичен въпрос: как се осигурява независимост на прокуратурата – с превес на професионалната квота или с превес на политическата квота?

„Тезата, която се излага в момента е теза, според която превесът на политическата квота означава независимост или автономност на тази институция. Извинете, но аз не виждам в това логика “, заяви Цацаров и добави, че „не вижда и логика в това, че премиерът съобразява мненията си с главния прокурор“. Той посъветва да не се подценява премиера Борисов.

Сотир Цацаров няма нищо против главният прокурор да се отчита пред парламента. Той припомни, че това е негово предложение от ноември 2014 г.

„Не намирам обаче за нормално главният прокурор да се отчита пред парламента по конкретни дела. Това е невъзможно. По отношение на цялостната политика на противодействие на престъпността и корупцията, това е нещо повече от нормално“, заяви Цацаров.

Той бе категоричен, че съдебна реформа не се прави със скандали и с поставяне на въпроса, дали една квота тук или една бройка тук може да реши генералния въпрос. „Ако това е генералният въпрос, дали прокуратурата или по-скоро в прокурорската колегия да има един от политическата квота повече, това какво ще промени? Къде е логиката да имате независим орган на съдебната власт, в чието управление доминира политическа квота“, заяви главният прокурор.

“Всеки отговаря за думите си. Няма да разговарям с г-н Панов през медиите, не защото това принизява, а защото това, което имам да му казвам съм го казал и ще продължа да му го казвам“, заяви Цацаров по повод на думите на председателя на ВКС Лозан Панов, че оставката на Христо Иванов е била предизвестена.

Попитан дали скоро Христо Иванов ще бъде разследван Цацаров бе категоричен: „Това е безумна спекула. Хайде да не се изкарваме такива жертви. Доста е елементарна цялата интрига“.

Цацаров попита също така, защо ако наистина е вярно, че той диктува на премиера това става ясно чак сега. „Как работихме през цялото това време? Ако тези героични постъпки трябваше да бъдат извършени, защо не бяха казани във времето на цялата работа? Защо не бяха казани в заседание на МС? Защо не бяха казани по-рано? Защо бяха казани чак сега след оставката?“, каза той и добави, че знае как са се провеждали разговорите и не е останал с впечатление, че някой е диктувал на премиера.

Най-лошото е, че в политическата класа на тази страна има хора, за които унищожителният доклада на Европейската комисия за България би бил изключително радостно събитие, защото те мислят само за своите лични интереси. Зад тях са интересите на определени политически сили, и да не забравяме на икономически сили“, добави Сотир Цацаров.

Той добави, че би работил много добре с всеки бъдещ министър, който и да е той. „Ще се боря за по-бързо решаване на кризата в съдебната реформа”, подчерта още Цацаров

Източник: АЛАРМА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари