Църквата в село Пиперково отбеляза 150-та си годишнина

0

Датата на освещаването на църквата е издълбана върху един от основните камъни на една от стените

Храмът „Свети Архангел Михаил“ в село Пиперково отбеляза 150-та годишнина от основаването си.

Датата на освещаването на църквата е издълбана върху един от основните камъни на една от стените. По покана на местния свещеник отец Евгени празничната Света литургия беше отслужена от отец Ростислав – наместник на Свищовската епархия в съслужение с още петима духовници. Много жители на селото присъстваха на службата. Те запалиха по свещичка като се помолиха за здраве и берекет. Всички бяха поръсени със светена вода и получиха по парченце от обредния хляб, съобщиха от Община Ценово.

Църквата в Пиперково е строена в продължение на няколко години В градежа на Божия дом, който приключва през 1873 година се включва почти цялото местно население. Неоценима помощ оказват и майстори-каменоделци, пристигнали в селото след приключване на строителството на моста над река Янтра край Бяла. Повечето от тях са били ученици на прочутия майстор Колю Фичето. Преди век и половина местните хора осъзнали истината, че знанието и вярата вървят заедно ръка за ръка. Градежът на църквата започнал в двора, където се е намирало бившето килийно училище. За да се отлее камбаната, хората от селото доброволно събират всички предмети от мед и ги претопяват. С направените дарения камбаната е отлята през 1894 година, която и досега оповестява радостни и тъжни моменти от живота. От основаването си до ден днешен църквата в Пиперково носи името на един от най-близките ангели до Бога – Михаил, този, който е пазител на душите на хората. Местни благодетели дариха жертвено животно за приготвяне на курбан. Храната беше осветена и раздадена на събралите се миряни.

За да отбележат годишнината дойдоха и кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев. Те подариха на църквата икона с лика на Архангел Михаил. „За никого не е тайна, че православната ни църква се явява като един от стожерите за съхраняване на българщината не само през вековете на чуждо робство, но и при многобройните опити за верска асимилация. В продължение на век и половина църквата в Пиперково продължава да внушава уважение към вярата, да бъде като пастир на голямото християнско семейство и да преживява превратностите на времето“, се казва в поздравителния адрес на д-р Петров до църковното настоятелство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари