Църквата св. Троица - сблъсък на класическото с „модерното”

0

Минавайки покрай църквата Св. Троица видях нещо изумително - сложени климатици на външната стена на църквата.

В сегашния си вид църквата е от последната четвърт на 19 век - годините след освобождението. Паметник на културата с национално значение от 1983 г. Църквата е съществувала и много преди Освобождението. По външния вид на камъка на стените изглежда, че те са много по стари от 1880 г.  Самият иконостас е от началото на 19 век. А самата църква е построена на мястото на древна катакомба от 5 век или от средновекивието. Това учените още не са изяснили със сигурност и едва ли някой от управата в Русе го интересува.

Факт е, че този камък е много стар и има древен вид. Простото око на един чужденец или турист вижда колко стара е сградата на църквата, но също така вече виждат и новите бели климатици (да речем японски), нацвъкани като петна от червено вино на снежно бяла покривка. Но нали трябва да им е топло на поповете. Горките. Въпреки че ако измислят телефони за 2000 лева с отопление, те ще са първите, които ще могат да си ги позволят със скромните си заплати. Всички сте виждали какви коли карат, с какви телефони говорят и какви часовници носят някои от тях. Не всички, но значителна част.  И тези „чада” на Бога решили да си сложат климатици направо на самата стена на църквата. Сами решете дали ви харесва това.

В Германия е немислимо да се пипа каквото и да било по външната страна не църквите. Дори има табелки на къщите (не на църквите!), които са обявени за културен паметник и на такива сгради дори не може да се сменят дограмите, камо ли да се сложат климатици, защото на някой му е топло.

Следващото, което може да очакваме от нашите попове от тази църква е да сложат и сателитна чиния. Отделно (което вече е технически въпрос),  че тези климатици можеше да се сложат на стойка на самия паваж, за да не се пробива църквата, но в случая нито стопаните на църквата, нито майсторите са се напрягали да мислят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари