"Царицата на чардаша" ще вълнува русенци за седми път

2
Представлението е короновано от зрителите като "Царицата на оперетите"
Представлението е короновано от зрителите като "Царицата на оперетите" Снимка: Държавна опера - Русе

Представлението е короновано от зрителите като "Царицата на оперетите"

"Царицата на чардаша" ще могат да видят русенци на 7 юни 2023 г. /събота/ от 19:00 часа в Доходното здание, Голямата зала.

Композитор - Имре Калман, Диригент - Вилиана Вълчева, Диригент на хора - Стелияна Димитрова - Хернани, Режисьор - Георги Симеонов, Сценография - Валентин Токаджиев, Художник на костюмите - Яна Дворецка, Хореография - Детелина Кремакова, Концертмайстор - Тамара Лазарова. Участват: Силва - Глория Пенчева, Едвин - Борис Луков, Щаси - Даниела Караиванова, Бони - Добромир Момеков, Фери Бачи - Стоян Стоянджов , Цилика - Андреана Николова, Мишка - Стилян Цветков, Княз Леополд,- Стефан Пенчев, Генерал - Красимир Величков.

"Царицата на чардаша“ вълнува всички любители на оперетата. Държавна опера - Русе представя любовната история на вариететната певица Силва Вареску.

Оперета в три действия от Имре Калман. Либрето - Лео Щайн и Бела Йенбах.

Първо изпълнение: 17 ноември 1915 година, Виена.

Първо изпълнение в България: 5 декември 1918 година, Свободен театър в София.

Първо изпълнение в Русе: 20 ноември 1958 година, диригент - Николай Николаев, режисьор - Светозар Донев, художник - Петър Попов, хореограф - Асен Манолов, хормайстор - Николай Николаев.

Действащи лица: Княз Леополд фон Липерт-Вайлерсхайм, Цецилия - негова съпруга, Едвин - Техен Син, Контеса Щаси - племенница на княза, Граф Бони Канчиану, Силва Вареску - вариететна певица, Генерал Ронсдорф, Фери Бачи - писател, Киш - нотариус, Мишка

Кратко съдържание:

Първо действие

Тази вечер в популярното столично вариете актрисата Силва, наричана от публиката Царицата на чардаша, ще излезе на сцената за последен път. През нощта ѝ предстои да замине на гастрол в Париж заедно с приятелите си – писателя Фери Бачи и веселяка, душа на всяка компания Бони. Последният, изгарящ от любов към Силва, но, най-вече, към момичетата от балета на вариетето, трескаво урежда пътуването и прощалната вечеря. Закъснял, пристига граф Едвин с твърдото намерение да спре отпътуването на Силва. Той я обича и копнее двамата да свържат живота си завинаги.

Майка му, княгинята, е възмутена от тази скандална връзка и с телеграми заплашва сина си, че ще спре издръжката му. Едвин решава да скъса със своята фамилия и заедно със Силва да започнат нов живот. Но Силва, с ясното съзнание, че едва ли би се вписала като съпруга на човек от аристократичните среди, е твърде загрижена за бъдещето на Едвин. Ето защо тя потиска искрените си и силни чувства към младия мъж и настоява да замине.

Обезпокоена и неможеща да си намери място в така създалата се ситуация, княгинята решава да се намеси в отношенията на младия граф и пристига в Будапеща. Във вариетето я обгръщат позната атмосфера и скъпи спомени – тя е започнала оттук също като любима певица на публиката и също е била наричана Царицата на чардаша. Следват трогателни срещи с келнера Мишка и Фери Бачи – някога безумно влюбен в нея. Ала настоящата княгиня (по-преди – Цецилия, или просто Цилика), е на живот и смърт устремена към това да отстои „завладените“ аристократични върхове и нищо не е в състояние да я върне назад.

Напразно Едвин я запознава със Силва. Вече княгиня, бившата шансонетка и някогашна Царица на чардаша и настоящата, която е на върха на славата си, нямат допирни точки. И младият граф се решава на съдбовна крачка – подписва брачен договор със Силва и тръгва за полка си. Младата жена е щастлива, но само за кратък миг – Бони ѝ показва покана за годежа на Едвин с контеса Щаси. Силва, изгаряща от обида, тутакси заминава за Париж.

Второ действие

Дворецът на княз Леополд във Виена. На бала официално ще бъде обявен годежът на граф Едвин с контеса Щаси. Графът напразно е търсил връзка със Силва в Париж. Телеграмите му неизменно се връщат без отговор. Годеницата му и келнерът Мишка, който вече е на служба в двореца, напразно му съчувстват. Но ето, че на бала пристигат Фери Бачи – като баща, Бони – като син на Фери, и Силва – като съпруга на Бони. Сценарият успява и дворцовата среда ги приема повече от радушно.

Едвин и Силва се срещат и любовта им се разгаря с нова сила. Бони от пръв поглед се влюбва в Щаси и тя става съдба на живота му. Но княгинята-шансонетка зорко бди. Опасността е вътре в двореца и тя чрез княза обявява годежа на граф Едвин и контеса Щаси. Неочаквано за обществото Едвин отхвърля годежа и протяга ръце към Силва. Всички са възмутени. Засегната, Силва показва брачния си договор, скъсва го, връща свободата на Едвин и напуска двореца. Фери Бачи и Мишка я последват.

Трето действие

Отново вариетето. Старите приятели посрещат радушно „парижките“ гости. Нахлуват Цецилия с княза, търсят сина си, изчезнал след скандала в двореца. Фери и Мишка, оскърбени от поведението на княгинята-шансонетка, решават да я разобличат и така да помогнат на Едвин и Силва. Хитроумният сценарий безпогрешно проработва. Скритият в сепарето княз, нейният благороден съпруг, вижда истинската същност на своята съпруга. Това съвсем не помрачава настроението му.

Напротив, той е готов да даде своята благословия. На Цилика не ѝ остава нищо друго, освен да се примири. Бони и Щаси „уточняват“ недоразуменията си и обявяват годеж при условие, че същото ще се случи с Едвин и със Силва. С нелеката задача се нагърбва изобретателният Бони и както винаги, успява. Получили родителска благословия, двете щастливи двойки тръгват по брачния път.

Замисълът на оперетата, посветена на вариететната звезда Силва Вареску, възникнал у Калман (24.10.1882-30.10.1953) в началото на 1914 година. Либретото на известните немски драматурзи Лео Щайн и Бела Йенбах се било озаглавено „Здравей любов!“. Вдъхновен от сюжета на произведението, Калман започва работа върху него с необичаен ентусиазъм. Въпреки няколкото срива в съвместната работа на композитора и либретистите, оперетата е завършена. Премиерата се състои на 17 ноември 1915 във Виена. Сценичната съдба на „Царицата на чардаша“ може без преувеличение да се нарече бляскава.

Във Виена оперетата издържа 2000 представления, а в Берлин, където главната роля се изпълнявала от знаменитата Фрици Масари, спектакълът се играе ежедневно в продължение на две години. След Виена и Берлин, „Царицата на чардаша“ започва своето триумфално шествие по сцените на цялото земно кълбо, което продължава и до днес.

Първото изпълнение в България на „Царицата на чардаша“ е съвсем скоро след виенската премиера – на 5 декември 1918 година в новопостроения Свободен театър в София.

Първото изпълнение в Русе се състои на 20 ноември 1958 година с постъновъчен екип в състав: Диригент – Николай Николаев; режисьор – Светозар Донев; художник – Петър Попов; хореограф – Асен Манолов; хормайстор – Николай Николаев. В ролите участват: Мими Николова, Надя Харитонова, Иван Димов, Лиляна Донева, Асен Селимски, Косьо Лунгов, Любен Банков и др.

Следващата русенска премиера на „Царицата на чардаша“ е доста по-късно – едва през пролетта на 1986. Постановъчният екип е в състав: диригент – Милен Начев; режисьор – Недялко Ковачев; хормайстор – Томина Сидова; сценография – Иван Савов; костюми – Васил Димов; хореография – Христомир Михайлов. В ролите участват: Димка Димова, Иван Стоев, Ана-Мари Папазиян, Милко Михайлов, Милко Касабов, Цако Дачев и др.

В централните роли в по-късни реализации на обичаната от русенската публика оперета са участвали забележителни артисти от русенския оперен театър като Пенка Дилова, Ана Ангелова, Аделаида Якимова, Мими Николова, Иван Стоев, Виолета Шаханова, Йоланта Николаева, Димитър Кюркчиев, Никола Абаджимаринов, Минко Минков, Венцислав Воденичаров и други.

И така, през годините, Русенската опера достига до настоящата, седма продукция на „Царицата на чардаша“, заслужено коронована от публиката като „Царицата на оперетите“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    до 1
    Зависи коя година има предвид пишещия... :))
  • 1
    1
    ptica
    7 Юни не е събота, а сряда
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари