Трюфелите не са заплаха за националната сигурност

1
Всеки, недоволен от нещо затваря магистрали, пътища, кръстовища
Всеки, недоволен от нещо затваря магистрали, пътища, кръстовища

Всеки, недоволен от нещо затваря магистрали, пътища, кръстовища

Тъкмо енергетиците вдигнаха блокадата на "Тракия" и събирачите на трюфели и гъби блокираха свръхнатоварения път при Русе, пише 24 часа.

Проблемът със затварянето на пътища е достатъчно сериозен и взема пандемични размери. Всеки, недоволен от нещо затваря магистрали, пътища, кръстовища за наша сметка.

Това трябва категорично да спре. Никой не ги ограничава да стачкуват, но и не може да се бориш за права и каузи на гърба на другите, като им отнемаш време, нерви и пари. Нямат никакво право да използват нито мен, нито хиляди като мен като бухалка срещу властта. Проблемите си имат адресати, те си имат общински администрации, министерства, има МС, протестите са там. А и липсата на трюфели на пазара не застрашава националната ни сигурност и суверенитет.

Демократичната държава е тази, в която се спазват правилата и се зачитат правата на другите, а не се нарушават. Но поради криворазбраната представа за демокрация, липса на традиции и страхливото поведение на поредица от правителства центърът на София се превърна в протестна площадка, а блокирането на пътища - в обичайна практика.

Всъщност, това е демонстративно и публично изнудване на наш гръб, което звучи така: ако не решите проблема, както аз искам, аз пък ще им създам проблем на тях (гражданите).

Нещо повече - заради тази търпимост много от протестите вече се провеждат без разрешение, нарушават се маршрути, не се спазва време на провеждане и т.н. И тези своеволия вече ескалират. Не зная колцина от зрителите обърнаха внимание на една буквално зловеща закана. Един синдикален лидер при вдигане на блокадата предупреди, че ще чакат зимата, за да видят управляващите може ли без ток! Но това е закана към гражданите на цяла България, това е форма на тероризъм!

Немалка роля да се стигне дотук изигра и неолибералната вълна, чийто революционен патос доведе криворазбраната свобода до слободия. Така от едната крайност на забрани, ограничения и цензура при социализма, махалото отиде в другата крайност, граничеща с анархия, а властта страхливо си затваря очите за всяко безобразие.

Вместо финал: Ноторно известно е, че всички противоречия се решават на масата на преговорите. Тъкмо след преговори част от протестиращите, например от Бобов дол, вдигнаха блокадата на магистрала „Струма“, защото постигнатото ги удовлетворяваше. Обратното – на „Тракия“, където между другото всеки четвърти от протеста се оказа политически обвързан, (според разследване на БНТ) продължиха с гражданското неподчинение. Но без резултат – правителството не се огъна и не изтегли от Брюксел регионалните планове.

Но примерът с блокираните магистрали само показва, че това безразборно и по всякакъв повод затваряне на пътни артерии трябва да спре. И това е напълно възможно. Отново днес кметът на София Йорданка Фандъкова отказа шествие из центъра на столицата в защита на Палестина и всичко се ограничи до митинг пред НДК.

„Значи могло“, както обичаше да казва моят учител по телевизионна журналистика д-р Младен Младенов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари