Трябва ли да се мие лицето със сапун?

0
Според дерматолог не е правилно да използваме за лицето същия сапун, с който мием тялото си
Според дерматолог не е правилно да използваме за лицето същия сапун, с който мием тялото си

Според дерматолог не е правилно да използваме за лицето същия сапун, с който мием тялото си

Ежедневното почистване на кожата е много важно за контролиране на омазняването, предотвратяването на акне и сухота, за отстраняване отпадъци от замърсяване, грим и други продукти, които се натрупват и могат да запушат порите или дори да причинят някакъв вид алергия на лицето. Но за да осигурите добра хигиена, е необходимо да използвате добър почистващ препарат, пише Actualno.com.

Много хора в крайна сметка измиват лицето си със същия сапун, който използват и за тялото си - но дали това е безвредно? Ето мнението на д-р Лусиана Калаче, дерматолог от град Куритиба, щата Парана, Бразилия; член на Бразилското дружество по дерматология.

Каква роля играе ритуалът за почистване на кожата на лицето?

Според д-р Лусиана Калаче измиването на кожата на лицето е от съществено значение за премахване на замърсяванията, натрупани през деня, като остатъци от слънцезащитен крем, кремове и грим. „Наложително е хората да извършват хигиена на лицето всеки ден преди лягане, за да премахнат тези остатъци. За целта се използва препарат или мицеларен разтвор за премахване на грима, след което използваме специфичен сапун за всеки тип кожа, посочва тя.

Д-р Лусиана уточнява, че не е правилно да използваме за лицето същия сапун, с който мием тялото си. „Първо, защото кожата се нуждае от промяна на обгрижването ѝ в зависимост от региона. Затова не е необичайно човек да има мазно лице и по-сухо тяло. Ето защо един и същи сапун в крайна сметка няма да предложи всички предимства, от които се нуждаете в различни региони. По тази причина за всяка зона е важно да се използва определен продукт“.

Кой е най-добрият сапун за почистване на лицето?

Сапунът може да бъде течен, гел или блок, зависи от предпочитанията на всеки пациент и няма особена разлика в ефективността им. Това, което прави разликата за всеки тип кожа, са активните вещества, присъстващи в продукта.

Пациентите с мазна кожа и склонност към образуване на акне се нуждаят от специфични активни вещества като салицилова киселина. За чувствителна кожа се препоръчват изделия с по-нежен почистващ ефект, които намаляват рисковете от алергия. А за сухата кожа е необходимо да се търсят най-хранителните активни вещества“, обяснява д-р Лусиана.

Ето и мнението на д-р Ана Каролина Санженето Фернандеш, дерматолог от Медицинския факултет на Държавния университет в Рио де Жанейро и титулярен член на Бразилското дружество по дерматология.

Трябва да сте особено внимателни с мазната кожа на лицето, особено ако имате проблеми от рода на акне или обичайните досадни пъпки. Използването на обикновени сапуни, които лесно се намират в супермаркетите и аптеките, не се препоръчва от лекарите за подобряване на ситуацията. Защо? Обикновените сапуни няма да помогнат при продължително лечение срещу омазняване на кожата. Поради това акнето, популярно като „младежки пъпки“, се задържа по лицата на пациентите. Повечето обикновени сапуни не влошават ситуацията, те обикновено служат само за почистване на кожата“, обяснява д-р Ана Каролина.

Също така, според нея, хора, които страдат от мазна кожа, трябва да избягват използването на сапуни с овлажнители. Тъй като знаем, че обикновените сапуни не помагат при лечението и дори са противопоказни за тези случаи, е важно да сме наясно какво препоръчват дерматолозите за борба с омазняването на лицето и съответно с евентуалната поява на акне.

Има различни видове сапуни, с различни формули на киселини и вещества, които контролират отделянето на мазнини. „При избора на най-добрия сапун за пациента трябва да се вземе предвид степента на тежест на акнето, типа кожа и количеството произведена мазнина. Освен това сапунът трябва да се комбинира със специфичното лечение за всеки случай”, обяснява д-р Ана Каролина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари