Трябва ли да носим слънцезащитен крем всеки ден?

0
Само 15 минути на слънце са достатъчни, за да причинят увреждане на кожата в дългосрочен план, казва дерматолог
Само 15 минути на слънце са достатъчни, за да причинят увреждане на кожата в дългосрочен план, казва дерматолог

Само 15 минути на слънце са достатъчни, за да причинят увреждане на кожата в дългосрочен план, казва дерматолог

Повечето хора свързват слънцезащитния крем с лятото и плажа, когато сме изложени най-много на слънце и рискът от изгаряне е най-голям.

Според експерти обаче слънцезащитният крем трябва да е част от ежедневната рутина на лицето ни и изложените на слънце участъци през цялото време на годината. Това включва и дните, в които е студено, облачно и няма слънце, пише 24 часа.

"UV лъчите на слънцето са силни и през мрачните дни на годината. Само 15 минути на слънце са достатъчни, за да причинят увреждане на кожата в дългосрочен план", казва дерматологът Джесика Дитер.

Проучване от 2010 г. показва, че ракът на кожата при мъжете се развива най-често в лявата част на лицето. Това обикновено е страната, която е изложена на слънце, докато шофираме, пише изданието Healthline.

Предните стъкла на автомобила блокират около 96% от UVA лъчите, но повечето странични - едва 44%.

Доктор Дитер казва, че раковите заболявания, причинени от излагане на слънце, могат да бъдат агресивни и фатални, а превенцията е най-доброто лекарство.

"Нанасянето на слънцезащита върху лицето, шията, гърдите и ръцете ежеднево е препоръчително, за да предотвратите дългосрочни увреждания от слънцето", съветва дерматологът.

Дерматолозите препоръчват да нанасяме SPF крем всяка сутрин като част от рутинната грижа за кожата. Препоръчва се продуктът, който използваме да е поне 30-ти фактор, да предпазва от UVA и UVB, както и да бъде водоустойчив.

Джесика Дитер обяснява, че има два вида слънцезащитни кремове - химически, които филтрират UV светлината и такива на минерална основа, които я блокират.

"Слънцезащитните продукти на минерална основа обикновено предоставят защита на кожата от по-широк спектър", съветва тя.

Тези на минерална основа са подходящи и за хора, които имат склонна към акне или чувствителна кожа, защото е по-малко вероятно да предизвикат дразнене и кожни алергии.

Най-често срещаните съставки в минералните слънцезащити са цинков оксид и титанов диоксик. Дерматолозите съветват хората с проблемна кожа да потърсят продукт с ниацинамид и да избягват такива на маслена основа.

Проучване от 2020 г. показва, че слънцезащитните кремове намаляват риска от меланома и немеланомен рак на кожата. Слънцезащитата обаче има и други предимства - забавя признаците на стареене и бръчките, спомага за избледняването на белезите.

Митът, че цветнокожите не се нуждаят от слънцезащита е развенчан от дерматолозите. Проучване, направено през 2016 г., показва, че смъртността от рак на кожата е по-висока при тях.

"По-светлите тонове кожа са изложени на по-висок риск от изгаряне и рак на кожата, но при достатъчно излагане на ултравиолетови лъчи всички типове могат да развият рак", казва доктор Дитер.

Излагането на слънце помага на хората да си набавят витамин D, който е от съществено значение за формирането на костите. През 2019 г. са направени изследвания, които доказват, че няма слънцезащитните продукти не водят до недостиг на витамин D.

През последните години на пазара се появиха продукти със SPF фактор в съставките им. Дерматолозите обаче предупреждават, че това не е достатъчно, за да защитите кожата си. Трябва да нанесете от 6 до 7 пъти повече от дадения продукт, за да получи необходимата слънчева защита.

Експерти препоръчват нанасяне на слънцезащите крем всеки ден. Слънчевите лъчи могат да увредят кожата и при облачно време. Дори излагането на слънце през прозореца на колата може да увеличи риска от рак на кожата.

Търсете продукт над 30-ти фактор и нанасяйте наново на всеки два часа, ако сте изложени на слънце.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари