Трудната жътва ще оскъпи ли цената на хляба?

0
Тенденцията към поскъпването на храните, в това число и на хляба, ще продължи до 2025 година, според анализ на Световната банка
Тенденцията към поскъпването на храните, в това число и на хляба, ще продължи до 2025 година, според анализ на Световната банка Видео: Bulgaria On Air

Опасения за житната реколта заради обилните дъждове. Зърнопроизводителите се готвят за трудна жътва.

Иван Андреев обработва над 15 000 декара земя в Русенско. Казва, че заради обилните дъждове тази година стартът на жътвата вече се бави.

"Всеки дъжд разваля качеството на продукцията. Жътвата ще бъде доста трудна тази година, защото са тръгнали вече плевели да растат, което ще вдига и влагата, ще има технически проблеми", уточнява пред Bulgaria On Air зърнопроизводителят.

От обилните дъждове и ветрове освен пшеницата в Русенско поражения са нанесени и върху ечемика и рапицата. Очертават се и по-високи разходи за производителите.

Себестойността на хляба започва да става много динамична. Това твърдят от браншовия съюз на хлебарите и сладкарите. А цената на всеки производител е строго индивидуална.

"Категоричната прогноза на финансовите експерти е, че цените на храните ще продължат да растат. Но добрата новина е, че в България няма единна цена на хляба и тя въпрос на пазарни договорености на всеки производител", уточни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

Според зърнопроизводителите, може да има леко повишение в цената на хляба, но в никакъв случай няма да се стигне до удвояване на цената. Според анализ на Световната банка, тенденцията към поскъпването на храните, в това число и на хляба, ще продължи до 2025 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук