Три са потвърдените жертви в Царево

0
Около 4000 са засегнатите туристи от наводнението
Около 4000 са засегнатите туристи от наводнението Снимка: Facebook

Около 4000 са засегнатите туристи от наводнението

В деня на Съединението България е обединена от трагедията, връхлетяла хората от Южното Черноморие. Днес в Царево е ден на траур. Водната стихия взе три жертви, един човек все още се издирва. След водния ад - разрушени пътища, наводнени къщи и хотели, проблеми с електрозахранването. Община Царево набира доброволци, съобщава БНТ.

Надежда е сред евакуираните от Арапя снощи заедно със съпруга си, сина си и домашния им любимец.

Надежда Йорданова: "Преживяхме един огромен кошмар, един ужас, такава вода не съм виждала никога през живота си. Водата ми стигаше до кръста. През цялото време, докато седяхме, се молехме на Господ да ни спаси, да оцелеем, да останем живи."

Драго Владов: "Ако се беше случило през нощта, щеше да има много жертви, според мен. Проблемът тук на Арапя е, че имаше много каравани и много къмпингуващи, които бяха в дерето на реката и просто когато дойде водата, реката вкара всички каравани, коли и всичко вътре в морето."

Безпрецедентен воден ужас - така кметът на Царево определи изминалите часове.

Георги Лапчев, кмет на община Царево: "За щастие, снощи на дежурния телефон на общината единствените обаждания са били само от желаещи доброволци, които да се запишат. За съжаление, дадохме жертви и това е нещо, което не мога да преглътна, но сега най-важно е всички хора да бъдат спокойни."

Наводнението откъсна населени места, разруши инфраструктура, събори мостове.

Николай Николаев, директор ПБЗН - Бургас: "Където има път, но е залят, стигаме с високопроходима техника, амфибия от пожарната в Бургас тук на място. Има от асоциацията на доброволците 4 амфибии, вчера късно следобед пристигнаха и с тази техника, освен че можем да стигнем до населени места, ние имаме готовност да занесем и хранителни продукти на тези, които са откъснати."

ст. комисар Емил Павлов, директор на ОД на МВР - Бургас: "Има достатъчно сили и техника, просто трябва търпение и време, в момента минаваме на втория етап - разчистване на пътя, инфраструктурата, няма сигнали за бедстващи хора и лица, които се нуждаят от евакуация."

Остава затворен пътят за Синеморец, където мостът е залят. Там ще бъде поставено временно съоръжение.

Десислава Паунова, член на УС на АПИ: "Това е метален мост, който идва на парчета, на място се сглобява. Ще бъде едно временно съоръжение, докато се изгради ново, тъй като в крайна сметка имаме аварийна ситуация с бедствен характер. Ще може да се преминава от всякакви товарни автомобили, но по пътя ще бъде въведена организация на забрана за движение на товарни автомобили над 12 тона."

Около 4000 са били засегнатите туристи от наводнението. Всички са в безопасност, с осигурена храна и вода, заяви министърът на туризма.

Зарица Димкова, министър на туризма: "Това, което аз виждам като протоколи за изпълнение, самите хотелиери са реагирали много адекватно и персоналът им и държавата също така реагира адекватно. Аз проверих с хотелиерите, те имат застраховки за самите хотели, предполагам, че и туроператорите и туристите - знаете това са нормални цивилизовани неща, всеки един бизнес, който оперира и всяка една услуга има вид застраховка."

Язовирите в района се следят непрекъснато, а нивото на водата е свалена с около метър, съобщи директорът на пожарната в Бургас.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари