Три пъти мери, един път режи

4
Проблемът с двусменното обучение, практикувано само в една държава от ЕС, е много сериозен
Проблемът с двусменното обучение, практикувано само в една държава от ЕС, е много сериозен

Проблемът с двусменното обучение, практикувано само в една държава от ЕС, е много сериозен

В русенски медии се появи информация, която може в съкратен вид да бъде представена така:

Директорът на СУПНЕ „Фридрих Шилер“ Искра Иванова е изпратила докладна записка до Общинския съвет с молба за съдействие училището да получи право да ползва безвъзмездно бившата сграда на НАП в Русе, която се намира на ул. „Рига“ №1. След преустройство и ремонт тя ще осигури необходимата материална база за нормалното протичане на учебния ден – на една смяна.

За съжаление не се посочва колко ще струва преустройството, ремонта и обзавеждането и кой ще го плати. Предполагам, че още никой не се е замислял над първия въпрос, но на втория отговорът е ясен – ще платят българските данъкоплатци. Предвид изискването всеки лев, принудително събран от българските граждани под формата на данъци, да бъде харчен не просто законно, а оптимално, възниква въпросът – необходима ли е допълнителна сграда на СУПНЕ, за да премине към едносменно обучение. Отговорът е – не и по-надолу ще обясня защо.

Проблемът с двусменното обучение, практикувано само в една държава от ЕС, е много сериозен. Той е пряко свързан с качеството на образованието. Затова законът предвижда поетапно всички училища в България да преминат към обучение на една смяна. За целта всяка община и всяко училище трябва да подготвят конкретен план за преминаване към едносменно обучение в следващите няколко години.

Още в началото на работата си като общински съветник от групата на „Демократична България“ се ангажирах да проследявам този процес в община Русе. След едно питане, кметът на община Русе ми предостави плановете на четирите СУ, които учат на две смени. От докладната записка на директора на СУПНЕ до кмета от 10.12.2019 г. се вижда, че в Стратегията за развитието на училището са заложени мерки за осъществяване на изискванията за преминаване към полудневна организация на учебния ден преди обяд. Тези мерки включват ограничаване на приема в първи и в осми клас. Към докладната е приложен и Проект за структура на паралелките до учебната 2023/2024 година. От проекта става ясно, че ако в първи и в осми клас се приемат по три паралелки, то през 2023/2024 година броят на всички паралелки ще бъде 36 и ще учат на една смяна. Този план се изпълнява. В докладната се посочва още, че в сградата има 35 класни стаи, 6 кабинета и 2 физкултурни салона. Тук възниква въпросът – изпълнява ли се Стратегията на училището и как Общината следи този процес. Защо внезапно възниква необходимост от допълнителна сграда и харчене на пари за ремонт, след като проблемът има друго решение предложено от същия директор?

Да разгледаме проблема в по-широк контекст. В района на СУПНЕ има още две училища – ОУ „Т. Кърджиев“ и ОУ „В. Априлов“. Да разгледаме данните в таблицата:

Училище

Брой ученици през 2021 година

Капацитет на сградата

Заетост на сградата

ОУ „В. Априлов“

283

616

46%

ОУ „Т. Кърджиев“

339

528

64%

СУПНЕ „Фридрих Шилер“

1028

960

107%

Общо

1650

2104

78%

Веднага се вижда, че няма проблем със сградите, защото капацитетът на трите сгради общо е значително по-голям от броя на учениците. Грешката е, че учениците не са равномерно разпределени. Ако Община Русе промени районите за прием в първи клас, лесно може да се намали броят на учениците в СУПНЕ и всички училища ще учат на една смяна без да се харчат излишни пари.

За да проследим развитието на броя на учениците в трите училища, да видим данните за 2011 година: ОУ „В. Априлов“ – 431; ОУ „Т. Кърджиев“ – 291; СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – 982. Вижда се, че СУПНЕ с незначително намаляване на приема е можело да мине на една смяна, защото броят на учениците е бил само с 22 над капацитета на сградата. Защо е допуснато драстичното намаляване на броя на учениците в ОУ „В. Априлов“ е загадка. Всъщност, има ли пилот в самолета?

Данните за броя на учениците са взети от таблиците към формулите за разпределяне на стандартите в община Русе за 2021 и за 2011 година, а за капацитета на сградите - от отговор на кмета на мое питане. Данните за формулата за 2022 година още не са публикувани, но едва ли ще има съществена разлика.

Надявам се, преди да се вземе окончателно решение по докладната на директора на СУПНЕ „Фридрих Шилер“,  да се проведе сериозна дискусия.

Лично мнение на Митко Кунчев

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    11
    Online
    Абе, я всички онлайн и... проблема със сградите решен.
  • 2
    10
    112
    В ПГПТ РУСЕ (бивше СПТУМ) ,за новата учебна година ,се открива специалността -" Разпадане на нищото " - Трета степен . Учебния процес в преобладаваща си част е онлайн ,съчетано с дуална форма на проф. образование !Чекаме ЖЕЛАЕЩИ !
  • 13
    9
    мнение
    Кунчев е прав, но няма кой да го послуша - нито кмет, нито инспекторат, още по-малко разните "специалисти" в общината. Там е пълна трагедия и е мистерия за какво им плащат изобщо заплати - т.е. ние им плащаме чрез данъците си.
  • 7
    8
    Симо
    Г-н КУнчев ,Обществеността на Русе ,ще Ви бъде много благодарна ,ако направите и един обективен анализ на т.н. Професионална мрежа в града ! Тя може да бъде променена , защото в този си вид е абсолютно ненужна и даже вредна за страната ! Огромни разходи за специалности , по -които няма налични кадри за обучението на учениците , а материална база НЯМА НИКАКВА ! Това сметище ако се рзрови ще се размирише и до МОН!
  • -7
    7
    Тафров
    Ама как яко те извозих за първото място в листата,а Кунчев ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари