Тревога в Брюксел за българската крава Пенка

0
От няколко дни животното е в изолатор
От няколко дни животното е в изолатор

Съдбата на българската крава Пенка предизвика възмущение и тревога в Страсбург и Брюксел.

Днес ветеринари взеха кръвни проби от животното, след което ще се реши дали то да бъде умъртвено, съобщава NOVA.

Бременната крава може да бъде осъдена на смърт след като прекоси границата на Европейския съюз. Пенка, която трябва да роди след около три седмици, напуснала стадото си край българското село Копиловци и преминала на територията на Сърбия. В последствие животното е върнато на неговия собственик Иван Харалампиев, когото сръбските ветеринари уверили, че кравата е в добро здраве.

Само че с преминаването на територията на държава извън ЕС Пенка е нарушила европейските правила и според българските власти трябва да бъде умъртвена.

„Не трябва да решаваме”, заявява пред AFP ветеринарният експерт Любомир Любомиров. „Ние само прилагаме правилата, които идват от Брюксел.”

Джон Флак, консервативен евродепутат, обаче писа до премиера на България Бойко Борисов и на президента на Европейския съюз Антонио Таяни да се занимаят с проблема с Пенка.

„Със сигурност това е случай, при който прагматизмът трябва да надделее над стриктното зачитане на правилата”, смята той.

Насоките на Европейската комисия са категорични, че кравите трябва да се представят на гранични пунктове с документи, удостоверяващи, че са здрави.

Започна петицията до Европейския парламент да се направи изключение от правилата за Пенка. До момента са събрани над 9000 подписа при необходими 2500.

„Ние вярваме, че случаят с Пенка отразява липсата на състрадание от страна на служителите на ЕС към обикновените хора, като собственика на кравата, който е силно разстроен”, пише в петицията.

От няколко дни животното е в изолатор.

Кравата е възложена под възбрана в Копиловци, изолирана е, самостоятелна е, обработенa е с противопаразитни средства и днес моите колеги взеха кръвни проби, при което ще бъде изследвана за заразен дермат, ку-треска, злокачествена катарална треска, син език. Направено ѝ е и алергично изследване”, коментира д-р Велка Войнова, от Областната дирекция по храните в Кюстендил.

„Тази сутрин са идвали да вземат кръв без моето знание, да присъствам аз тук и се опасявам как ще бъде предадена тази кръв в София. Дали няма нещо да има компромати”, коментира Иван Харалампиев, собственик на кравата Пенка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари